rss      tw      fb
Keres

A WTO szerint részben törvényellenes a Boeingnek nyújtott amerikai kormánytámogatás

MTI 2011. március 31., csütörtök 20:44

A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) csütörtökön nyilvánosan is bejelentette, hogy törvénytelennek találta a Boeing repülőgépgyártónak nyújtott amerikai kormányzati támogatások egy részét.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselőit bizalmasan már januárban értesítették a jelentés tartalmáról. A dokumentum szerint a Boeing tiltott export-szubvenciókat kapott, a WTO ezért azt javasolta Washingtonnak, hogy ezeket szüntesse meg, vagy pedig tegyen lépéseket káros hatásaik felszámolására.

WTO-határozat a legújabb fejezet a két repülőgépgyártó óriás, az Airbus és Boeing hetedig éve tartó csatájában, amelynek keretében az EU és az USA kölcsönösen a rivális óriásvállalat szabályellenes támogatásával vádolta meg egymást. A WTO tavaly, egy párhuzamos eljárásban az Airbust marasztalta el a világszervezet szabályaival összeférhetetlen finanszírozás miatt. A két fél fellebbezése nyomán a WTO áprilisban hirdeti ki újabb állásfoglalását.

A mostani, telefonkönyv vastagságú jelentés nyilvánosságra hozatala után - ahogy azt tavaly is tették - mindkét fél győzelmet hirdetett.

Az EU Bizottsága csütörtökön üdvözölte és mérföldkő-jelentőségűnek minősítette a WTO döntését, amely szerint Amerika a világszervezet szabályaival ellentétes módon használt fel dollármilliárdokat a Boeing támogatására. Uniós források ugyanakkor nem zárták ki annak lehetőségét, hogy az EU megfellebbezi a WTO következtetéseit.

Az uniós állásfoglalás szerint igazolást nyert az európai álláspont, amely szerint az amerikai szövetségi kormány és az USA több tagállamának vezetése 1989 és 2006 között - a WTO-szabályokkal összeférhetetlen módon - 5,3 milliárd dollárt folyósított a repülőgépgyártónak, és további 3-4 milliárd segítséget tervezett.

Karel de Gucht uniós kereskedelmi biztos rámutatott, hogy  2004-ben a vitát a Boeing kezdeményezte, és most rábizonyosodott, hogy - vissza nem térintendő hitelek, a NASA-tól kapott k+f támogatás, kereskedelmi támogatás, kormányzati létesítmények ingyenes felhasználása és adókedvezmények formájában - törvénysértő szubvenciókat kapott. De Gucht szerint a támogatások 45 milliárd dollárnyi kárt okoztak az EU érdekeinek, mert az Airbus a leszorított árak miatt piacokat vesztett.

Ron Kirk amerikai kereskedelmi megbízott csütörtökön Washingtonban kijelentette: az amerikai kormány mérlegeli, hogy megfellebbezze-e a WTO határozatát, amely szerint a Boeing 2,7 milliárd dollár törvénytelen kereskedelmi támogatást kapott. Kirk rámutatott, hogy a WTO tavaly az EU-t ítélte el az Airbusnak nyújtott támogatás miatt.

Az Airbus és a Boeing olyan piacon verseng egymással, amelynek összértéke a következő két évtizedben eléri a 3000 milliárd dollárt. A két fél legutóbb az amerikai légierő légiutántöltő-flottájának lecserélésében kiírt pályázat ügyében csapott össze. A Pentagon a Boeinget hirdette ki győztesnek.

A WTO-határozatok egyébként nemcsak a Boeing-Airbus párharcban lesznek meghatározók, hanem a két óriás kínai, orosz, brazil, kanadai és japán vetélytársai piaci viselkedésének szabályozásában is.