rss      tw      fb
Keres

Tunéziába megy az olasz kormányfő az illegális bevándorlók miatt

MTI 2011. március 31., csütörtök 21:00

Tunéziába utazik hétfőn az olasz miniszterelnök, hogy rávegye a hatóságokat az illegális bevándorlók áradatának feltartóztatására - jelentette be csütörtökön az olasz kormány.

Silvio Berlusconi telefonon beszélt Bedzsi Kaid esz-Szebszi kormányfővel, és megállapodtak, hogy április 4-én felkeresi Tunéziát - közölték Rómában, miután az olasz kormány már európai szolidaritást is kért a rá nehezedő nyomás miatt. Az idén már 22 ezer afrikai érkezett Olaszországba illegálisan, és a túlnyomó részük - 20 ezer ember - tunéziai.

Berlusconi a nap folyamán arra panaszkodott, hogy Tunéziából hiányzik az együttműködési készség a bevándorlók ügyében. Egy szövetséges kis párt kongresszusához szólva emlékeztetett, hogy a múlt pénteken két miniszterét is elküldte Tuniszba 80 millió euró támogatást ígérve az "illegálisok" feltartóztatására, és 120 millió eurós hitelt felajánlva az ország fejlesztésére.

Cserébe azt várta, hogy a tuniszi kormány megakadályozza a migránsok kihajózását, és elfogadja saját állampolgárai hazatelepítését, de nem ez történt - mondták el a pártértekezleten.