rss      tw      fb
Keres

Lemondott Warren Buffett kiszemelt utódja

MTI 2011. március 31., csütörtök 21:31

Lemondott a Berkshire Hathaway holding több leányvállalatának éléről David Sokol, akit a vállalat elnöke, Warren Buffett kiszemelt utódjának tartottak - jelentette csütörtökön az amerikai média.

A váratlan távozás mögött lapértesülések szerint az állhat, hogy kiderült: Sokol részvénytulajdonos lett a Lubrizol vegyipari vállalatban, mielőtt januárban rábeszélte Buffetet a cég felvásárlására. A 9,7 milliárdos ügylet az egyik legnagyobb befektetés volt a Berkshire Hathaway történetében, aminek eredményeként Sokol 10 millió dolláros befektetése után 3 milliós árfolyam-növekedést realizált.

Közleményében Buffet leszögezte, hogy Sokolnak nem volt szerepe a Lubizol felvásárlásáról hozott végleges döntésében, s eljárása nem volt törvénytelen. A milliárdos rámutatott: Sokol távozásában a cégfelvásárlási ügy nem játszott szerepet.

Külső elemzők szerint ugyanakkor a Berkshire sokat ad arra, hogy eljárásaiban a tisztességtelenségnek még a látszatát is elkerülje.

Sokol kijelentette, hogy a jövőben a családi vagyon gyarapításával kíván foglalkozni. Buffet közleménye szerint az üzletember az elmúlt két év során többször is bejelentette, hogy távozni akar.

A The Wall Street Journal szerint Warren Buffet udódja a jelenlegi állás szerint a holding leányvállalatait igazgató Matthew Rose-Ajit Jain-Tony Nicely trióból kerülhet ki.