rss      tw      fb
Keres

Rekordáron, 100 millió dollárért vásárolt házat Amerikában egy orosz milliárdos

MTI 2011. április 1., péntek 0:44

Rekordáron, 100 millió dollárért vásárolt meg egy francia kastélyról mintázott lakóingatlant a Szilíciumvölgyben Jurij Milner orosz milliárdos - jelentette csütörtökön a The Wall Street Journal.

A lap szerint az Egyesült Államokban - ahol egyébként ismét leszálló ágban van az ingatlanpiac - még sohasem fizettek ki ennyit családi lakóingatlanért.

A 49 éves, elméleti fizikusi és gazdasági végzettséggel rendelkező Milner a Digital Sky Technologies feje, aki részvénycsomaggal rendelkezik az olyan internetes órásokban, mint a Facebook, a Groupon és a Zynga. Az orosz pénzember, a DST befektetési alap létrehozója az év nagyobb részét Moszkvában tölti a feleségével és két gyermekével, s egyelőre nem akar beköltözni a San Francisco-i öbölre néző kastélyba.

A frízekkel és kristálycsillárokkal díszített új otthon egy külső és egy belső úszómedencével, egy teniszpályával, egy bálteremmel és egy borospincével is rendelkezik.

A korábbi amerikai rekorder szintén egy orosz milliárdos, Dmitrij Ribolovlev műtrágyakirály volt, aki 2008-ban 95 millióért vásárolt meg egy ingatlant Donald Trumptől a floridai Palm Beachben.

Az előrejelzések szerint egyébként az amerikai ingatlanárak 5-10 százalékot csökkenhetnek az év folyamán. A piac luxusszegmensét azonban a jelek szerint nem érinti a hanyatlás: itt, az egymilliónál drágább házak esetében az elmúlt évben az eladások értéke 4 százalékos növekedést mutatott, szemben az átlagos, 100-250 ezer dollár értékű házaknál tapasztalt 8 százalékos csökkenéssel.