rss      tw      fb
Keres

Melegek: Nyilatkozat az Egyenjogúságról – Tüntetés az EgyenlőségértA magyar meleg bloggerek közössége, az LMBT a szervezetek, valamint jogvédő és társadalmi szervezetek közös kezdeményezéséről


A házasság fogalmát kirekesztő módon meghatározó alkotmánytervezet koncepciója ellen aláírásgyűjtésbe kezdett a hazai meleg bloggerek közössége, amelyhez csatlakoztak a hazai LMBT szervezetek és más jogvédő, illetve társadalmi szervezetek, közéleti személyiségek is – eddig mintegy 700-an. Az aláírók a mai napon létrehozták a Meleg Egyenjogúságért Koalíciót (MEGYEK), amely egységesen kíván fellépni a társadalmi egyenlőség érdekében. Első nyilvános megmozdulásuk az alkotmány diszkrimináló rendelkezései elleni tiltakozó tüntetés lesz április 15-én.

Az Országgyűlésnek benyújtott alaptörvény-tervezet a magyar LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) közösség tagjaira nézve súlyosan diszkriminatív, és visszalépést jelent a jelenlegi alkotmányhoz képest is. A tervezet az azonos nemű párokra nem terjeszti ki a különnemű párokat megillető alkotmányos jogokat, és vélhetőleg hosszú évekre másodrendű állampolgárokká nyilvánítja az LMBT közösség tagjait.

Az alaptörvény tervezetében megfogalmazott koncepció elleni tiltakozásként kezdett internetes aláírásgyűjtésbe a hazai meleg bloggerek közössége. A petícióhoz, amelyet csütörtökön mutattak be a nyilvánosságnak, eddig több mint 700-an csatlakoztak, köztük civil szervezetek, érdekvédelmi és jogvédő csoportok, valamint neves közéleti személyek is. A nyilatkozatot aláírta – többek között – a Háttér Társaság a Melegekért, a Szivárvány Misszió Alapítvány, a Vállald Magad Egyesület, a Szimpozion Egyesület, a Labrisz Leszbikus Egyesület, az Írisz Baráti Társaság valamint a magyarországi PFLAG Egyesület. A petícióhoz csatlakozott továbbá a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Friss Gondolat Mozgás Sport Egészség Egyesület (FRIGO), az Amnesty International Magyarország LMBT tematikus csoportja és az újkorcsoport civil szervezet is.

Az aláírók véleménye szerint az új alaptörvény házasságról szóló szakasza ellentétes a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának szellemével, illetve az európai ajánlásokkal és elvárásokkal. Kívánatosnak tartják, hogy olyan módon határozza meg a család fogalmát és szabályozza a házasság intézményét, hogy az minden olyan magyar állampolgárt megillethessen, aki társával kölcsönös szereteten és tiszteleten alapuló tartós közösségbe szeretné helyezni az életét.

Az aláírók csütörtökön létrehozták a Meleg Egyenjogúságért Koalíciót (MEGYEK) is, melynek elsődleges célja, hogy a témával egyetértő melegjogi és más civil szervezeteket egységbe tömörítve a nyilvánosságban képviselje a magyar társadalom mintegy 5-8 százalékát kitevő LMBT közösség egyenjogúságának és egyenlőségének igényét.

A Koalíció első nyilvános megmozdulását április 15-én, pénteken 18:00 órai kezdettel tartja.

Ekkor egy tüntetés keretében szólalnak fel az alaptörvény-tervezet diszkriminatív és az európai elvárásokkal ellentétes szabályai ellen. A tüntetésre, melyet az Alkotmány utca és Kossuth tér kereszteződésénél tartanak, minden jó érzésű állampolgárt – és magánemberként politikusokat is – várnak, akinek fontos a társadalmi egyenlőség és egyenjogúság alkotmányos kérdése.


A nyilatkozat
A petíció


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!