rss      tw      fb
Keres

Semjén Zsolt Paraguayban telelt és honosított


A mostani magyar politikában vannak olyan történések amelyeket csak kiváló humorérzékkel lehet elviselni. Ilyen a következő sztori is.

Nem kis meglepetéssel olvastam a hírt, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes januárban egyhetes(!) látogatást tett Paraguayban, ahol az egyszerűsített honosítási eljárás gördülékeny lebonyolításáról tárgyalt. Január hónapja Paraguayban a nyár kellős közepe: míg Budapesten havazik, addig ott kellemes szubtrópusi klímát élveznek a turisták. Semjén úr az MTI-nek telefonon azt nyilatkozta, hogy fogadta őt Fernando Lugo köztársasági elnök is, aki megbeszélésük során kijelentette, nincs akadálya annak, hogy az ott élő magyarok felvegyék a magyar állampolgárságot.

Reméltem, hogy akad újságíró, aki utánajár annak, hány magyar is él Paraguayban. Én mindenesetre felhívtam Tömböly Dénes tiszteletbeli konzult, aki készségesen beszámolt Semjén úr egyhetes paraguayi túrájáról, és elmondta, hogy az egész országban összesen 12 olyan idős személyről tud, akik még valamennyire beszélik a nyelvünket. Százat sem éri el azoknak a száma, akik magyar felmenőkkel rendelkeznek, és ezt gyakran ükapai szinten kell értelmezni. Tömböly úr abban reménykedik, ha valaki megtanul néhány magyar mondatot, annak csak odaítélik az állampolgárságot. Momentán nem tudta megmondani hogy lesz-e jelentkező.

Úgy tűnik, hogy Semjén miniszterelnök-helyettes kellemesen telelt Paraguayban. Csak azt nem értem, hogy a honosítás ügyét miért kellett belekevernie az egzotikus kirándulásba.

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!