rss      tw      fb
Keres

EU-romastratégia - Győri Enikő: lépés a magyar elnökség prioritásának teljesülése felé

MTI 2011. április 5., kedd 18:29

Jelentős lépés a magyar elnökség egyik fő prioritásának teljesülése felé az Európai Bizottság keddi előterjesztése az európai uniós roma-keretstratégiával kapcsolatban - jelentette ki Győri Enikő, az EU-ügyek államtitkára az Európai Parlament a témáról folytatott plenáris vitájában, kedd délután Strasbourgban.

A soros elnökség nevében az államtitkár üdvözölte a bizottsági előterjesztést, amelyet Viviane Reding és Andor László biztosok aznap ismertettek a képviselőkkel és a szélesebb közvéleménnyel.

Felszólalásában Győri Enikő emlékeztetett arra, hogy a romákat továbbra is nagy arányban sújtja a mélyszegénység, a diszkrimináció és a marginalizáció. Ideje, hogy javuljon a helyzet - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a magyar elnökség szerint is három kulcselemre szükség van az előrelépéshez, mégpedig intézkedésekre a foglalkoztatás, a lakhatás és az oktatás terén. Ezek együttes, integrált alkalmazása és a tagországok általi módszeres gyakorlatba iktatása jelentős különbséget hozhat a jelenlegi helyzethez képest - emelte ki.

A romák felemelése az uniós gazdasági növekedéshez is hozzájárulhat - tette hozzá.

Győri Enikő azt is elmondta, hogy az elnökség horizontálisan, azaz több uniós miniszteri tanácsi formációban kíván foglalkozni a témával. Összefoglaló jelentését az elnökség május végén terjeszti a külügyminiszterek elé, majd júniusban remélhetőleg az EU-tagországok kormányfői is elfogadják.

Járóka Lívia fideszes EP-képviselő, az európai romastratégia EP-jelentéstevője közleményében szintén úgy vélekedett, hogy az Európai Bizottság javaslata "kétségkívül a helyes irányba tett fontos lépés" "Kiemelten jelentős ..., hogy a keretrendszer rendelkezik a hátrányos helyzetű kistérségek és szegregált területek feltérképezésének szükségességéről" - húzta alá.

Az EP-vitában felszólalt Tőkés László alelnök, aki úgy fogalmazott, hogy a keddi előterjesztéssel és a Járóka-jelentéssel az EU továbbhaladt a romastratégia megvalósításának útján. Ezzel az unió szerinte újabb jelentős lépést tehet egy uniós koordinálású, de a helyi sajátosságokat figyelembe vevő, közös cselekvési terv irányában.

Úgy vélte, hogy a stratégia az unió legsúlyosabb emberi jogi problémájára segíthet választ adni.

Leszögezte azt is, hogy ezt az ügyet nem szabad ellentétek szítására vagy pártpolitikai megfontolásokra használni.