rss      tw      fb
Keres

Szászfalvi László: több egyházi program is indul a kormányzat támogatásával

MTI 2011. április 5., kedd 18:42

Több egyházi program is indul az idén a kormányzat támogatásával - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára újságíróknak kedden Budapesten.

Szászfalvi László a programok között említette a hátrányos helyzetű térségekben lévő közösségeket felkaroló, valamint a Testi és lelki kenyér elnevezésű, a szociális jellegű tevékenységet segítő programokat. Egy-egy témában 200-200 millió forint áll rendelkezésre az idei költségvetésből - tette hozzá.

Az államtitkár közölte: április végéig rendszerezik a tematikusan meghatározott programokra vonatkozó kezdeményezéseket. Beszámolt arról, hogy az egyházak részéről mintegy tízszeres az igény a rendelkezésre álló forrásokhoz képest, az egyházak nagyon sok olyan konkrét programot fogalmaznak meg, amelyek a társadalmi életben végzett feladataikról szólnak.

A szórványokról szóló programról Szászfalvi László elmondta: az egyrészt a hátrányos helyzetű, másrészt a határon túli egyházi szórványközösségek kezdeményezéseit karolja fel, illetve ide tartozik majd egyebek mellett a nagyvárosi panelházakban élők egyházi közösségeinek építését célzó projektek támogatása.

Tájékoztatása szerint a Testi és lelki kenyér elnevezésű program kifejezetten az egyházak szociális és karitatív programjait támogatja, ennek révén az egyházak közjót szolgáló, társadalmi hasznot hajtó tevékenységét szeretnék elősegíteni. Az államtitkár úgy véli, a programok innovációt jelentenek az egyházpolitikában.

A Templom és iskola elnevezésű program keretében az állam az egyházi iskolák hittanos és nyári táborait támogatja, illetve ez eszközbeszerzést is jelenthet egy-egy oktatási-nevelési programhoz.

Szászfalvi László annak a meggyőződésének adott hangot, hogy "nem a sok tízmilliós vagy százmilliós program, ami megoldja a kihívásokat, hanem sok kicsi segítséggel egy-egy ügy előrelendítésével" lehet továbblépni.

Az egyházak önkormányzatoktól történő iskolaátvállalását "önkorlátozónak" nevezte, de - mint megjegyezte - "nem tartaná tragédiának", ha az egyházi iskolák aránya egy-két százalékkal növekedne a közoktatási rendszerben, mert az egyházak "minőségi intézményfenntartók".

Kérdésre válaszolva Szászfalvi László hozzátette: terveik szerint a jövő év elején lép életbe a személyi jövedelemadóból (szja) származó egyszázalékos felajánlás állami kiegészítésének újabb rendszere, ennek jogszabályi feltételeiről az év második felében tárgyalnak majd az Országgyűlésben. Arról jelenleg is zajlanak a tárgyalások, hogy az elismert egyházaknak szóló adófelajánlások állami kiegészítését miként szabályozzák, tegyenek-e különbséget ezen a téren a történelmi egyházakhoz képest.

Az államtitkár nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy egy vallási egyesület, miután a magyar társadalomban "gyökeret ver" és komoly közszolgálati feladatokat lát el, elismert egyházzá váljon, és így a személyi jövedelemadó állami kiegészítésére legyen jogosult.