rss      tw      fb
Keres

Fővárosi Közgyűlés - Széchenyi nevét viseli májustól az Akadémia előtti tér

MTI 2011. április 6., szerda 17:00

Roosevelt volt amerikai elnök helyett Széchenyi István nevét viseli május 5-től a Magyar Tudományos Akadémia előtt álló tér a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése értelmében.

Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester javaslatát a kormánypártok mellett a Jobbik és az LMP-frakció is támogatta. Az MSZP nem szavazta meg az előterjesztést, mert "pótcselekvésnek" tartja az átnevezést.

A tér átnevezését az Akadémia elnöke, Pálinkás József javasolta a főpolgármesternek, és az V. kerületi képviselő-testület is támogatta az indítványt.

Rogán Antal fideszes fővárosi képviselő, V. kerületi polgármester arra is emlékeztetett, hogy a térnek korábban öt-hat elnevezése is volt, így például Ferenc József nevét is viselte.

Tarlós István előterjesztésében azzal indokolta a tér átkeresztelését, hogy ahhoz a "legnagyobb magyar" ezer szállal kötődik. Utalt arra, hogy az átnevezést 1991 óta számos civil szervezet és lokálpatrióta is javasolta.

Emlékeztetett, hogy Széchenyi István gróf 1825-ben birtokainak egyévi jövedelmét ajánlotta fel a tudományos akadémia létrehozására. A térhez csatlakozik a Lánchíd, Budapest első állandó hídja, melynek építését a gróf kezdeményezte. A tér végében áll Széchenyi István szobra.

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője a szavazás előtti vitában azt mondta, bár nagy tisztelettel adózik Széchényi István emléke előtt, szerinte a Roosevelt tér átnevezése a fővárost érintő száz legsürgetőbb intézkedés közé sem tartozik. Az ellenzéki képviselő Franklin D. Rooseveltet méltatva úgy fogalmazott, az egykori amerikai elnök nemcsak az Egyesült Államok, hanem az egész demokratikus világ számára "erkölcsi és politikai iránytűt" jelent.

A fővárosi Jobbik-frakció egy indítványban emlékeztetett arra, hogy az ellenzéki párt már tavaly augusztusban az Országgyűlésben javaslatot tett a Roosevelt tér Széchenyi István térre történő átnevezésére, de akkor azt a kétharmados kormánypárti többség elutasította.

Az LMP képviselői nem szólaltak fel az előterjesztés vitájában.

Rogán Antal az MTI kérdésére azt mondta, az V. kerületi képviselő-testület azt javasolja a fővárosnak, hogy Roosevelt amerikai elnök emlékét a jövőben a Szabadság téri, amerikai nagykövetség előtti - részben oszlopokkal lezárt - terület őrizze meg parkként vagy ligetként. (A kettő közötti különbség az, hogy utóbbi esetében nincs szükség a címek átírására.)