rss      tw      fb
Keres

Esztergomi tiltakozás: Világi zarándoklat a feloszlatásért


A szombati nagy budapesti megmozdulásokat érdekes „zarándoklat” vezeti be. Ugyanis az esztergomiak különös módját választják legújabb tiltakozásuknak: a nemrégiben megnyílt Magyar zarándokút (Esztergom–Máriagyűd, 460 km) civil mintájára a fővárosba indulnak péntek este, gyalogosan. A cél, hogy átadják Esztergom város díszpolgárának, a mai miniszterelnöknek azt a nyílt levelet, amelyet Tétényi Éva polgármester visz a parlamentbe, s amelyben kérik, hogy a magyar országgyűlés oszlassa fel a működésképtelenné torzított esztergomi képviselőtestületet.

Az este hatkor, a 10-es úton induló ötvenkilométeres gyalogtúrát szakaszokra bontották. A pihenőhelyeken vagy bárhol másutt bárki csatlakozhat a menethez. Eddig huszonöt településről, külföldről, még Franciaországból is jelentkeztek. Az elsősorban lelkiismereti vállalással a tiltakozók változtatási szándékukat jelzik, és a város ellen dolgozó Fidesz-frakció által megbénítani kívánt Tétényi Évát támogatják.

Orbán Viktor egyszer már az akkor regnáló kormányfőhöz irányította a helybelieket (Szent István Gimnázium ügye). Most ő tehetne valamit. Ha akar.

Az időközben összegyűlt, több ezer tiltakozó aláírást hétfőn adják át a Tisztelt Ház plenáris ülésén: ebben a helyi polgárok új helyi választások kiírását követelik.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!