rss      tw      fb
Keres

Mégsem kell bezárni a niklai iskolát, a bodrogi baptista egyházi iskola vállalta a működtetését

MTI 2011. április 8., péntek 10:58

Mégsem kell bezárni az iskolát Niklán, Berzsenyi Dániel falujában, az intézmény megszüntetése ellen irodalmi és írószervezetek is tiltakoztak.

Az iskolát és az óvodát egy ugyancsak somogyi településen, a Bodrogon működő baptista egyházi iskola menti meg a bezárástól.

A már a múlt évben megkezdődött egyeztetés sikerrel zárult - számolt be az iskola működtetéséről folytatott tárgyalások eredményéről Fülöpné Kesztyűs Ágota (Fidesz-KDNP) polgármester pénteken az MTI-nek.

Elmondta, az önkormányzat mintegy 120 millió forint éves költségvetésének csaknem a fele, 55 millió forint az iskola fenntartásához szükséges összeg, s ezt már nem tudják tovább vállalni.

Az ősztől egyházi kezelésbe kerülő iskolára ezentúl a korábbi költségek húsz százalékát kell költenie az önkormányzatnak, ami nagy könnyebbséget jelent - közölte a polgármester, aki a mostani gondok egyik okát a szabad iskolaválasztás lehetőségében látja. Egy iskolányi gyereket vittek el azóta a faluból - jegyezte meg, hozzátéve: ezzel nem számoltak.

A 750 lakosú falu iskolájában jelenleg 70 általános iskolás tanul, az óvodába 33 gyerek jár. Nagy többségük halmozottan hátrányos helyzetű - az iskolások mindegyikének térítésmentesen biztosítják az étkezést - a szülők közül sokan munkanélküliek.

A helyzet ismeretében nagyon sokaknak gondot jelentett volna az iskola bezárása - hangsúlyozta a Fülöpné Kesztyűs Ágota, aki az önkormányzat komoly erőfeszítéseként, a működtetést vállaló baptista iskola vezetésének pedig humánus segítőkészségeként értékelte, hogy sikerült közösen megoldást találniuk az iskola megmentésére.