rss      tw      fb
Keres

Katolikus iskola működik ősztől Bátonyterenyén

MTI 2011. április 11., hétfő 16:10

Katolikus általános iskola kezdi meg működését ősszel a Nógrád megyei Bátonyterenyén - tájékoztatta a város polgármestere hétfőn az MTI-t.

Nagy-Majdon József (Fidesz) elmondta: a kezdő lépést az Erkel Ferenc iskolába járó gyerekek szülei 2009-ben tették meg, amikor felmerült, hogy bezárják az iskolát, de akkor nem kaptak konkrét választ az egyháztól.

Az új városvezetés megkeresésére a Váci Egyházmegye januárban jelezte iskolaalapítási szándékát, s az önkormányzattól ingatlan biztosítását kérték - tette hozzá. A polgármester tájékoztatása szerint a város iskoláiban folyamatosan kérdezgetik a diákokat, és mivel legnagyobb arányban az Erkel iskola tanulói töltötték ki az átjelentkezési szándéknyilatkozatot, valószínű, hogy ezt az épületet adják át az egyháznak.

Azok a tanulók, akik nem a keresztény iskolát választják, más városi iskolákban folytathatják tanulmányaikat.

Az átadás formájáról még nincs végleges megállapodás, az egyházzal hosszú távú, 99 évre szóló bérletről is tárgyalnak, de elképzelhető, hogy az önkormányzat azzal a feltétellel adja ingyenes használatba az épületet, hogy az egyháznak vissza kell azt adnia, ha nem oktatási intézményként működteti.

Nagy-Majdon József közölte: az egyház tervei között óvoda és gimnázium létrehozása is szerepel, illetve arról is egyeztetnek, hogy a zeneiskolát közösen, 50-50 százalékos finanszírozással működtetnék.