rss      tw      fb
Keres

Hajdúhadház - Rubi Gergely (Jobbik): "jutalompihenőt kaptak" a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőrözői

MTI 2011. április 13., szerda 23:34

Rubi Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő szerdán éjjel azt mondta Hajdúhadházon az MTI tudósítójának, hogy tizenkét órás "jutalompihenőt kaptak" a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületnek a városban járőröző tagjai. A politikus magyarázatként hozzáfűzte: információja szerint komoly rendőri erők indultak el a fővárosból és a környékről Hajdúhadházra, ezért éjszakára "okafogyottá válik", hogy az utcán legyenek. A megyei rendőrségi szóvivő nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A jobbikos országgyűlési képviselő, az egyesület tagja közölte: "Ez volt a célunk, hogy sok rendőr legyen, s biztosítsa a közbiztonságot, ami most teljesül, ezért pihenhetünk egy kicsit".

Az MTI tudósítója azt követően is találkozott az egyesület járőröző csoportjaival, hogy Pintér Sándor belügyminiszter egy budapesti konferencián szerda este bejelentette: befejezte a járőrözést az egyesület Hajdúhadházon.

A tárcavezető úgy fogalmazott: nem lesz Magyarországon "mondvacsinált törvényesség mögé bújva" járőrözés. Hozzátette, "jogértelmezési kérdésekben egyetértésre jutottunk a Legfőbb Ügyészséggel".

Rubi Gergely kedden közölte: a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület két héten át, összesen kétszáz taggal járőrözik Hajdúhadházon demonstratív jelleggel, a közbiztonság javításáért. A járőrözést Hajdúhadház mellett kiterjesztették a két szomszédos településre, Téglásra és Bocskaikertre is.

Hajdúhadházon a készenléti rendőrök helyi parancsnoka arra a kérdésre, hogy a rendőri erők miként kívánnak érvényt szerezni a belügyminiszteri közlésnek, a hajdúhadházi rendőrkapitányhoz irányította az újságírókat, aki szerint viszont a megyei rendőrségi szóvivő az illetékes az ügyben. Utóbbi nem kívánt nyilatkozni.

Rubi Gergely az MTI-nek elmondta: hatóránként a "szolgálati vezénylést" jelzi a városi rendőrkapitánynak, vagyis "együttműködnek" a rendőrséggel, így pontosan tudják, hogy adott időszakban a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület hány tagja teljesít járőrszolgálatot.

A jobbikos politikus szerint a belügyminiszter bejelentésének "nincs jogi háttere", így "természetesen folytatták" a járőrözést szerda este, erről tájékoztatták is a helyi rendőrséget - tette hozzá, megjegyezve: "felháborítónak tartja", hogy Pintér Sándor "el akarja zavarni" az egyesület tagjait Hajdúhadházról, holott közülük negyvenen helyi lakosok.

Rubi Gergely este az újságírók jelenlétében jelezte a városi rendőrkapitányságon, hogy fél tizenegytől másnap délelőtt fél tizenegyig nem járőröznek, "jutalompihenőt" kapnak a polgárőrök, akik - mint mondta - két helyi bázisukon pihennek. Csütörtök délelőtt folytatják a járőrözést, s meglátogatja az egyesület tagjait Vona Gábor, a Jobbik elnöke is - tette hozzá.

Miközben Rubi Gergely a helyi rendőrkapitányság épülete előtt az MTI-nek nyilatkozott, megérkezett Lakatos László hajdúhadházi cigány vajda is, aki kijelentette: örül az egyesület jelenlétének, azóta nyugodtabban alszanak a településen. Azt mondta, semmilyen atrocitás nem történt, nem retteg Hajdúhadház, kevesebb lenne  bűncselekmény, ha folyamatos lenne a járőrözés.

Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára múlt pénteken Budapesten arról beszélt: a magyar kormány nem fogja tűrni, hogy kivegyék az állam kezéből az erőszak monopóliumát.