rss      tw      fb
Keres

Oktatási-nevelési intézményein takarékoskodik Komárom-Esztergom megye

MTI 2011. április 14., csütörtök 18:48

Felülvizsgálja oktatási-nevelési intézményhálózatát Komárom-Esztergom megye; a kollégiumok átszervezését, esetleges bezárását, a zeneiskolák létszámának csökkentését és a gyerekotthonok egyházi kezelésbe adását tervező intézkedésekről, amelyek révén mintegy 130 millió forintot takaríthatnak meg, csütörtökön, rendkívüli ülésen döntött a megyei közgyűlés.

A testület elé került előterjesztésekben szerepelt, hogy 2011-ben csaknem egymilliárd forint az önkormányzat működési hiánya, ezért kell felülvizsgálni az intézményhálózat működését.

A megye Komáromban, Esztergomban és Tatán tart fenn kollégiumot. Az intézmények kihasználtsága 50 százalékos, az állami normatíván felül évente 52 millió forintjába kerülnek a megyei önkormányzatnak - mondta Popovics György, a közgyűlés fideszes elnöke.

A most elfogadott terv szerint a kollégiumok közül az esztergomi szűnik meg, a többit átszervezik. Az intézményt 2010 szeptemberében adták át, az ötvennél több szobás, háromcsillagos ellátást nyújtó épületet csaknem 55 millió forintért vásárolták meg az Oktáv továbbképző központtól. A megye korábban azért vette meg az épületet, mert felmerült, hogy az esztergomi önkormányzat megszünteti a városban lévő, száz hallgató elhelyezésére alkalmas kollégiumot, ettől azonban elálltak.

Komárom-Esztergom megyében az önkormányzat tart fenn egy alapfokú zeneiskolai hálózatot: hét kisebb településen ötszáz gyermeket tanítanak. A települések fizetik a ingatlanok költségeit, a megye az oktatók bérét állja. A jóváhagyott javaslat szerint százzal csökkentenék a diákok számát, ezzel ötmillió forintot lehetne megspórolni.

Popovics György a kollégiummal és a zeneiskolákkal kapcsolatos döntések előtt hangsúlyozta, minden esetben konzultáltak az érintett települések önkormányzataival, megpróbáltak hozzájárulást kérni a működéshez, illetve olyan megoldást találni, amely a lehető legkevesebb érdeksérelemmel jár.

A közgyűlés elfogadta, hogy a kömlődi és a tatai gyermekotthont, ahol összesen 72 gyermeket fogadhatnak, átadják a Szeged-Csanádi Egyházmegye "Názáret" Szociális Szolgáltató Szervezetnek. Simon Géza alelnök az MTI-nek elmondta, a közeljövőben a szervezetnek adják át a területi gyermekvédelmi szolgálatot is, a két intézkedéstől 82 millió forint megtakarítást remélnek.

Az alelnök sikeresnek nevezte azt a korábbi döntést, amellyel a gyermekotthoni és nevelőszülői ellátást átadták a Szeged-Csanádi Egyházmegyének. A hálózat működése stabil, az új működtetők mintegy húsz, korábban üres munkahelyre vettek fel dolgozókat, bővítették a nevelőszülői hálózatot és a kiegészítő egyházi támogatással a korábbinál jobb feltételeket teremtettek.