rss      tw      fb
Keres

Iskolák önkormányzati tulajdonban maradásáért demonstráltak Orosházán

MTI 2011. április 14., csütörtök 20:47

Tiltakozó demonstrációt tartottak egy helyi civil szervezet nevében csütörtök este Orosházán, a polgármesteri hivatal előtt, annak érdekében, hogy ne adják át se a megyének, se az egyházaknak a közoktatási intézményeket. A fideszes polgármester szerint a tüntetőknek nem fontos a város jövője.

Faludi János, a helyi Demokrácia, Szolidaritás, Esélyegyenlőség Alapítvány kuratóriumának elnöke előzetesen azt közölte az MTI-vel, hogy önkormányzati fenntartású, világnézetileg semleges oktatást várnak el Orosházán, a fideszes átadási tervekkel szemben.

A demonstráló civilek között több szocialista önkormányzati képviselő is volt, akik hangsúlyozottan magánemberként vettek részt és szólaltak fel az eseményen. Füvesi Sándor önkormányzati képviselő, a szónokok egyike - aki végzettségét tekintve pedagógus - becslése szerint mintegy százan vettek részt a megmozduláson, azt követelve, hogy egyetlen önkormányzati fenntartású óvodát vagy iskolát se adjon át a polgármester se az egyházaknak, se a megyének. Szerintük erre nem kapott felhatalmazást a lakosságtól a város vezetője, s ha "nem tudja az iskolák önkormányzati fenntartását biztosítani, akkor mondjon le".

A város polgármestere a demonstráció kapcsán az MTI érdeklődésére azt közölte: "sajnálom, hogy az orosházi szocialistáknak a város jövője, a fenntarthatósága nem fontos". Dancsó József, aki egyben a térség egyéni országgyűlési képviselője is, hozzátette: az egyházak keresték meg a város önkormányzatát, hogy esetleg átvennének néhány oktatási intézményt. Döntés még nincs, mindazonáltal a polgármester jelezte, hogy éves szinten 200 millió forintos megtakarítást jelentene a fenntartó személyében történő változás.