rss      tw      fb
Keres

Kiss-Rigó László: tucatnyi közoktatási intézményt vehet át a Szeged-Csanádi Egyházmegye

MTI 2011. április 15., péntek 15:46

Várhatóan tucatnyi közoktatási intézményt vesz át a következő tanévtől az azt kérő önkormányzatoktól a Szeged-Csanádi Egyházmegye - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Kiss-Rigó László megyéspüspök Szegeden.

Mint kifejtette: az utóbbi hónapokban erős hullám indult meg az egyházak felé az önkormányzatoktól, hogy közoktatási feladatokat vegyenek át. Az elmúlt években általában 2-3 intézményt kapcsoltak a hálózatba az egyházmegye területéről, azaz Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye déli részéről. A következő szeptemberre készülve azonban 38 önkormányzat kereste meg az egyházmegyét azzal, hogy közoktatási intézménynek a fenntartását vegye át, ebből várhatóan 8-12 irányítását vállalják majd.

Az önkormányzatok racionális döntést hoznak akkor, amikor felkérik az egyházat az iskolák-, óvodák átvételére, mely számukra gazdaságilag kedvező - fogalmazott Kiss-Rigó László. Az egyházmegye vezetője azonban elmondta: csupán gazdasági okokból nem tudják átvenni az intézményeket. Kizárólag akkor veszik át az irányítást, ha helyben igény van rá, amit a szülők is megfogalmaznak. Az intézmények épületét térítésmentesen használja az egyház, nem veszi el az ingatlant az önkormányzattól, tehát vagyonvesztés nem történik - hívta fel a figyelmet.

A püspök bejelentette azt is, a Szeged-Csanádi Egyházmegye idei költségvetéséből 100 millió forintot elkülönített, és amennyiben az államilag finanszírozott intézményeknek az év végén le kell mondaniuk a költségvetésükben zárolt összegről, az egyházmegye önként felajánlja a pénzt az államadósság enyhítésére. Mint mondta: ez a lépés komoly nehézséget okoz és áldozatot kíván az egyházmegyétől, de a közjó érdekében ezt örömmel megteszi.

Kiss-Rigó László beszélt a napokban a sajtóban megjelent orosházi plébános esetéről is. Mint fogalmazott, érdekes, tanulságos történet. Felidézte: csupán annyi történt, hogy két hete felfüggesztette az orosházi plébánost. Az emberek látták, hogy nem ő misézik, és elkezdődött egy olyan pletykaáradat, ami irtózatos mocskolódásba csapott át. „A hír az volt, amit gyártottak. A tény pedig az, hogy semmilyen bűncselekmény, sem pedofília, sem fajtalankodás, sem bármi másnak még gyanúja sem merült fel. Egész másról volt szó és a felfüggesztés nem feljelentés alapján történt, hanem személyesen beszéltem a plébános úrral.”

A püspök hozzátette: az egyházi törvények szerint ki kell vizsgálni az esetet, mely két keresztény csoport hívei közti probléma miatt alakulhatott ki. Mint fogalmazott, számára érthetetlen módon másfél éve elmérgesedett kapcsolat van a városban két keresztény egyház hívei között, ami igazán nagy probléma, s melyen igyekeznek változtatni. Legutóbb püspöki szinten igyekeztek közelebb hozni egymáshoz a híveket.