rss      tw      fb
Keres

Bolsevista trükk

A nagyobbik jobboldali párt, a Fidesz egyik vezető tisztségviselője Répássy Róbert az Európai Unió biztosi pozícióra való kormányfői jelölés kapcsán közleményt adott ki arról, hogy Andor László egy kommunista bankár, aki méltatlan és alkalmatlan e pozícióra. (Népszabadság, November 9.) Sok baj van ezzel az ízléstelenséggel, de jól látszik belőle a Fidesz viszonya a szakértelemhez: ma már a jobboldal vezető ereje képtelen a józanságra, mert annyira vágyik a hatalomra. A Fidesz frakcióvezető-helyettese és a szélsőjobboldali bulvárlap, a Helyi Théma között semmi különbség nincs, mindkettőnek csak silány szövegezésű kommunistázás jut eszébe a nemzetközi hírű tudós jelöléséről. A kezdő ügyvédből gyorsan politikussá lett Répássy minden valószínűség szerint nem lenne képes megítélni egy közgazdász teljesítményét. Nem is az ő szellemi kvalitásainak újabb lelepleződése riasztó, hanem az uralkodni készülő párt káderkiválaszási elveinek előszele érződik újra.

Nem állítható, hogy a baloldal hatékony személyzeti politikát folytatott, hogy megfelelő emberek kerültek fontos pozíciókba. Sokszor elvtelen kompromisszumokat kötöttek a kinevezésekkor, rendszeresen szűk értelemű pártpolitikai szempontok érvényesültek a kiválasztásban. Andor László jelölése azonban azok közé a döntések közé tartozik, amelyek esélyt adnak arra, hogy az ország nemzetközi tekintélyéből valami maradjon a következő időszakban.

Érdemes észrevenni, hogy a politikusi szűklátókörűség és hatalmi arrogancia mellett súlyos fogalmi zavar is van a szakértelem, tehetség, alkalmasság megítélésében. Tisztességes elemzők hajlamosak évek óta a jobboldal vezérét tehetséges politikusnak beállítani. Ez félreértés: jogállami körülmények között nem tehetséges az a politikus, aki hajlamos az alkotmányos értékek és intézmények semmibevételére. A hatalomtechnikai készségek és manipulációs képesség nem lehetnek döntő politikusi erények egy alkotmányos demokráciában.