rss      tw      fb
Keres

Új alkotmány - Megdöbbentette a Külügyminisztériumot Werner Hoyer nyilatkozata

MTI 2011. április 19., kedd 12:21

Megdöbbentette a magyar diplomáciát a német külügyminisztérium államminiszterének nyilatkozata, amelyben Werner Hoyer aggodalmának adott hangot az új alkotmánnyal kapcsolatban.

Németh Zsolt parlamenti államtitkár kedden közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a Külügyminisztérium megdöbbenéssel vette tudomásul a német államminiszter által közzétett közleményt.

A német külügyminiszter honlapján megjelent szövegben a többi között az áll, hogy a "médiatörvények az alapjogok olyan értelmezéséről tanúskodnak, ami - a végrehajtott módosítások ellenére - csak nehezen összeegyeztethető az Európai Unió értékeivel. A médiatörvényekkel összefüggésben felmerült aggodalmaink a hétfőn elfogadott alkotmánnyal - és annak létrejöttével - erősödtek, és nem gyengültek".

"A Hoyer államminiszter által tett észrevételek alapvetően magyar belpolitikai folyamatokat értékelnek. A Külügyminisztérium számára a nyilatkozat azért is érthetetlen és elfogadhatatlan, mert az alkotmányozás folyamatáról a német külügyi vezetés, köztük Hoyer államminiszter is, több alkalommal is részletes tájékoztatást kapott" - fogalmaz a magyar politikus.

A közlemény szerint a Külügyminisztérium a tájékoztatások alkalmával többször hangsúlyozta, hogy az új alkotmány nem szűkíti a kisebbségek jogait, nem korlátozza a jogállamiságot, nem sérti, hanem erősíti a közös európai értékeket.

A fentieken túlmenően különösen elfogadhatatlan, hogy a nyilatkozat visszautal a médiatörvényre, amelyet az Országgyűlés az Európai Bizottság által megfogalmazott konkrét kifogások alapján módosított, ezzel is bizonyítva a közös európai értékek iránti elkötelezettségét - olvasható Németh Zsolt közleményében.

"Reméljük, hogy a jövőben, szem előtt tartva a magyar–német kapcsolatok intenzitását és baráti jellegét, nyilatkozatok helyett kétoldalú tárgyalások során sikerül eloszlatni az esetleges aggodalmakat" - áll a dokumentumban.