rss      tw      fb
Keres

Miniszterelnökség: nem avatkozhat be Németország a magyar alkotmányozásba

MTI 2011. április 19., kedd 13:13

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy bármely más országból - akár Németországból is - beavatkozzanak a magyar alkotmányozási folyamatba - reagált a miniszterelnök szóvivője a német külügyi államminiszter hétfői nyilatkozatára.

Szijjártó Péter az MTI-nek azt mondta: egy ilyen "beavatkozási kísérlet" ellentétes Németország és Magyarország szövetségesi kapcsolatával, valamint az államközi érintkezések szokásaival.

A szóvivő hozzátette, "Magyarországnak évtizedeken keresztül el kellett tűrnie, hogy más fővárosból akarták megmondani, mit tegyünk illetve tehetünk, vagy hogy mi legyen a magyar alkotmányban. Ez az időszak véget ért".

Werner Hoyer, a német külügyminisztérium államminisztere hétfőn fejezte ki aggodalmát az új magyar alkotmány jóváhagyása kapcsán. A német külügyminiszter honlapján megjelent szövegben a többi között az áll, hogy a "médiatörvények az alapjogok olyan értelmezéséről tanúskodnak, ami - a végrehajtott módosítások ellenére - csak nehezen összeegyeztethető az Európai Unió értékeivel. A médiatörvényekkel összefüggésben felmerült aggodalmaink a hétfőn elfogadott alkotmánnyal - és annak létrejöttével - erősödtek, és nem gyengültek".