rss      tw      fb
Keres

Iskolabezárásokról és összevonásokról döntöttek Pécsen

MTI 2011. április 21., csütörtök 20:34

A közoktatási intézményrendszer átalakításáról döntött a pécsi közgyűlés csütörtökön; hamarosan több száz gyermeknek kell iskolát váltani a baranyai megyeszékhelyen.

A csütörtökön elfogadott döntés értelmében jövő szeptembertől kivonják a feladatellátásból a belvárosi Felső-vámház Utcai Általános Iskolát, ahol a beiskolázás már idén megszűnik. A 2012-ben fennmaradó 6 osztály 125 tanulóját a környező iskolákban helyezik el. Az Anikó Utcai Általános Iskolában a feladatellátás 2012 szeptemberétől szűnik meg, felmenő rendszerben. A 2015-2016-os tanévben fennmaradó 7 osztály 150 tanulóját a városrész többi iskolájában helyezik el.

A Mátyás Király Utcai Általános Iskola sorsa is bizonytalan, miután a jövőbeni működtetésére a Pécsi Evangélikus Egyházközséggel folytat tárgyalásokat az önkormányzat.

A sportoktatásban hagyományosan erős Mecsekaljai Iskola Testnevelési Általános Iskola és Középiskola már ez év augusztusától megszűnik, feladatait a Széchenyi István Gimnázium látja majd el.

A Leőwey Klára Gimnáziumban is lesznek változások, az intézmény jelenlegi épületét a városnak 2013-ig vissza kell adnia a Ciszterci Rendnek. Az intézményt a volt bőrklinika épületében helyezik majd el.

A közgyűlés fideszes többsége leszavazta azt a szocialista javaslatot, amely a döntés elnapolására vonatkozott, és azt a Jobbiktól érkezett indítványt sem fogadta el, amely a Felső-vámház utcai intézmények egy év haladékot adott volna. Az intézményátszervezést 6 nem szavazat mellett elfogadta a közgyűlés.

A pécsi közoktatási rendszer átalakítását elsősorban demográfiai változásokkal indokolta a városvezetés. Az általános iskolákban 2006 óta 1446, a középiskolákban ugyanebben az időszakban 2020 tanulóval csökkent a létszám.

Hoppál Péter (Fidesz-KDNP), az önkormányzat oktatási bizottságának elnöke egy márciusi városházi közleményben kifejtette: mintegy ötmilliárd forintot fordít a város az oktatási intézményeinek átszervezésére, fejlesztésére a következő néhány évben. Véleménye szerint ennek köszönhetően emelkedik a szakképzés és az oktatás színvonala, melyhez adott lesz a legmodernebb, minden igényt kielégítő infrastruktúra, jól felszerelt iskolák, tantermek és a megfelelő pedagógiai programok. Az elképzelések megvalósítása azonban elbocsátásokkal is jár. A tervek szerint egyes álláshelyek kimenő rendszerben szűnnének meg, jelentős részben a nyugdíjkorhatárt elérő pedagógusok esetében - állt a közleményben.

Az elképzelést számos támadás érte az elmúlt hónapokban szakszervezetek, az érintett iskolák pedagógusai és az ezekben tanuló gyermek szülei részéről. A tiltakozók egyebek mellett azzal érveltek, hogy a megszüntetés előtt álló iskolákba sok sajátos nevelési igényű gyermek jár.