rss      tw      fb
Keres

Képünk a világban – Francia tévés honlap: Egy magyar tévécsatorna Hitler születésnapját ünnepliJean-Marc Morandini, a francia televíziózás és rádiózás fenegyereke honlapján számol be az „eseményről”: Magyarországon egy tévécsatorna Hitler születésnapját ünnepli.


Egy magyar internetes tévécsatorna, amelyet a szélsőjobboldali Jobbik tart fenn, megünnepelte a náci diktátor, Adolf Hitler születésnapját, jelentették csütörtökön helyi internetes honlapok.

Egy harminc másodperces összeállításban, amelyet Hitler 122. születésnapja alkalmából sugároztak, az N1 (Nemzeti 1) csatorna tisztelettel adózott a „német politikusnak” azért a hozzájárulásért, amelyet fogadott hazájának gazdasági és erkölcsi épüléséhez nyújtott. Hitler „rövid idő alatt talpra állította a tönkretett, nyomorba döntött Németországot, ahol példátlan gazdasági, társadalmi, erkölcsi, kulturális fellendülés vette kezdetét”, mondja a kommentátor. Hozzáteszi, hogy a náci Németország veresége óta „a történelem valószínűleg legismertebb politikusa a győztesek politikai boszorkányüldözésének első számú áldozata lett”; a győzteseket így nevezi meg: „az angolszász és bolsevik szövetségesek”.

Az archív képekkel illusztrált összeállítás – a képeken náci katonai díszszemle és a gyerekekkel körülvett, mosolygó Hitler látható  – még csütörtökön is fent volt az N1 csatorna honlapján. A csatorna, amelyet a szélsőjobboldali Jobbikhoz társítanak – a párt az országgyűlési választásokon a szavazatok 12 százalékát szerezte meg –, tavaly decemberben indult.

Az N1 saját bevallása szerint olyan információkat kínál, amelyek „nem hozzáférhetők, vagy meghamisítva közlik őket a nagy nézettségű csatornákon”. Az N1 megemlékezésére egy magyar blog hívta fel a figyelmet csütörtökön. Az országos médiumok nem számoltak be róla.

***

Karácsony Gergely, az LMP képviselője egyébként nyílt levelet írt az ügyben csütörtökön Vona Gábornak. Azt kérdezte, mi köze a Jobbiknak az Adolf Hitlert éltető online tévéhez.

Tisztelt Elnök Úr, kedves Gábor!

Tegnap olyan dolog történt a magyar nyilvánosságban, amire hosszú évtizedek óta nem volt példa. A N1 Híradó kísérleti online adása Adolf Hitler születésnapjáról emlékezett meg, egyértelműen pozitív képet rajzolva az emberiség történelmének talán legnegatívabb figurájáról. Többet között az hangzott el a felvételen, hogy Hitler „rövid idő alatt talpra állította a tönkretett, nyomorba döntött Németországot, ahol példátlan társadalmi, gazdasági, erkölcsi, kulturális fellendülés vette kezdetét.”

Kedves Gábor, két rövid kérdésem lenne hozzád. Egyrészt szeretném tudni, hogy van-e a Jobbiknak bármi köze az N1 Híradóhoz. Ezt azért kérdezem, mert a csatorna híreiben csak elvétve akad olyan megszólaló, aki nem Jobbikos. A másik kérdésem az, hogy mi a véleményed az Adolf Hitler születésnapjáról megemlékező bejátszásról.

Várom válaszod!

Karácsony Gergely

frakcióvezető-helyettes

LMP


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!