rss      tw      fb
Keres

OGY - A Ház elé került az államadósság elleni alapról szóló kormányjavaslat

MTI 2011. április 22., péntek 15:04

Az személyijövedelemadó-alapot csökkenti, a társasági adónál pedig költség lesz az az összeg, amelyet az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba fizet be a magánszemély, illetve a cég. Az erről szóló törvényjavaslatot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken nyújtotta be a parlamentnek.

Az előterjesztés sorba veszi az adókat, és meghatározza ezeknél az alapba befizetett összeg utáni kedvezményt. A személyi jövedelemadó (szja) alapja csökkenthető az alapba történt befizetéssel. Az adóalapot úgy kell meghatározni, hogy az összevont adóalapból le kell vonni a családi kedvezményt és hozzá kell adni a külön adózó jövedelmek adóalapját. Amennyiben az adott évben nem elég az adóalap a kedvezményhez, úgy legfeljebb további négy év kedvezménykerete is felhasználható erre a célra - indítványozza a kormányzati javaslat.

A társasági adónál költségnek számítana az alapba történt befizetés. Az egyszerűsített vállalkozói adónál (eva) az összes bevételt csökkentené a befizetés. Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulással (echo) adózóknál az echo-alapból vonható majd le a kedvezmény, de csak csökkentett mértékben. Például ha az echo adója 15 százalék, akkor a befizetés 63,3 százaléka vonható le. A 9,5 százalékos echo-alap után vonható le a befizetés egésze; itt is átvihető a levonási jog legfeljebb négy adóévre a javaslat szerint.

Az szja 1 százalékáról való rendelkezés kibővül azzal, hogy az első - a civil szervezeteket illető - 1 százalék felajánlható az alapnak is.

A bemutatott kedvezmények már az alapnak 2011-ben adott támogatások után is járnak, ha a Ház elfogadja az előterjesztést.