rss      tw      fb
Keres

Gyöngyöspata: Miért mentek el, és mit mond erről a Fidesz?Április 17-én az Index tudósítója számolt be a kiképzésről: „Az Index helyszínen tartózkodó tudósítója beszélt a Véderő tagjaival is, akik azt mondták, hogy katonai kiképzőtábor építésébe kezdtek a romák lakta terület közelében, a Kecskekő-hegyoldalon lévő telken, amelyet csak a cigánysoron keresztül lehet megközelíteni. A hegyen több leromlott állapotú pince is áll, ezek közül az egyik tulajdonjogát szerezte meg egy gyöngyöspatai gazdától a Véderő parancsnoka, Eszes Tamás. Állítólag több másik pince bérleti jogának átruházása is folyamatban van, a Véderő szerint a gyöngyöspatai pincetulajdonosok közül sokan szívesen átadják telkeiket a szervezet céljaira, mivel azok már régóta üresen állnak. A Véderő már a jövő héten kiképzéseket akar tartani a területen, amire az ország egész területéről érkeznek majd a szervezet tagjai és szimpatizánsai.”

Április 22-én „a településen maradó férfiak az [origo] tudósítóinak egybehangzóan arról számoltak be, hogy a Véderő által meghirdetett kiképzés áll a háttérben. Mint többen megjegyezték, ha nem féltették volna a gyerekeket, akkor biztosan nem küldték volna el őket kirándulni épp húsvétkor. […] A férfi szerint négy napja tudták, hogy a Véderő kiképzésre készül, és ’pont jött a Vöröskereszt, és be tudtuk szervezni a mai napot’. Egy másik helyi roma az előzményekről azt mondta, hogy egy Richard Field nevű Magyarországon élő amerikai üzletember, az Amerikai Ház Alapítvány elnöke napok óta járta a cigányok által lakott utcákat, beszélgetett a családokkal, és ekkor jött a kirándulás ötlete, amelyet végül Field közreműködésével a Vöröskereszt szervezett meg. […] Ugyanúgy a Véderővel indokolták távozásukat többen azok közül, akik Csillebércre mentek. ’Mintha háborúból kellett volna menekülni’ – mondta egy asszony sírva tudósítónknak, és más nők is arról számoltak be, hogy a Vöröskereszt eredetileg azért ment Gyöngyöspatára, hogy munkát szervezzen a cigányoknak, csak a Véderő táborának hírére kezdték el szervezni a kirándulásnak nevezett utat. A tervek szerint a távollétük vasárnap estig tart, pont addig, ameddig a Véderő által tervezett, de a rendőrség által végül meghiúsított kiképzés is tartott volna.”

Ezzel szemben április 22-én „Csillebércen a gyöngyöspatai romák az MTI tudósítójának azt mondták: előző este szóltak nekik, hogy pénteken elhagyják a falut, de azt sem tudták, hová mennek és mennyi időre. ’Polgárháború lesz, a helyi jobbikos megmondta, hogy hétvégén polgárháború lesz’ – hajtogatta az egyik nő a Hotel Csillebérc előtt.

Richard Field amerikai-magyar üzletember, aki a Magyar Vöröskereszt önkénteseként pénteken Gyöngyöspatán járt [az MTI így tudja], megerősítette: a roma asszonyokat és gyerekeket a Véderő mozgalom hétvégére tervezett katonai tábora miatt költöztették ki a településről. Mint mondta, lehet ezt kirándulásnak nevezni, de egyértelmű, hogy a Véderő mozgalom katonai tábora miatt menekítették ki a roma nőket és gyerekeket.”

Az Index így számol be Richard Fieldnek az ügyben játszott szerepéről: „A Magyarországon élő amerikai üzletember kedden… Gyöngyöspatán volt, hogy a találkozzon Tábi László polgármesterrel egy falusi tanoda felállítása ügyében. Tábi azonban éppen lemondott, így Field meglátogatta a cigánysoron Farkas János roma vezetőt. Farkastól értesült arról, hogy a hétvégén fegyveres gyakorlatozást szervez a Véderő közvetlenül a cigánysor mellett. Field szerint a romák úgy tudták, késekkel, lőfegyverekkel érkeznek majd a szélsőséges fiatalok a táborba, és még egy Afganisztánt megjárt zsoldos is jön, hogy harcászati felkészítést tartson a résztvevőknek. Az amerikai üzletember a Gyöngyöspatán kapott információk alapján úgy érezte, itt már nem egyszerű masírozásról és járőrözésről van szó, hanem a fegyverek és a földrajzi közelség miatt valódi életveszélyről. Ezért riasztotta a Vöröskeresztet, és javasolta, hogy a cigányokat menekítsék ki a faluból. Selymes Erikkel, a Vöröskereszt főigazgatójával találták ki az evakuálást. Field szerint ugyanis a Vöröskeresztnek humanitárius ügyekben is feladata helytállni, ahogy tette ezt a vörösiszap-katasztrófa idején is.”

Ugyancsak április 22-én roma polgárjogi aktivisták arról tájékoztatták az MTI-t, hogy „kiköltöztettek 276 roma nőt és gyereket Gyöngyöspatáról péntek reggel a Véderő nevű mozgalomnak a településre meghirdetett, katonai alapismereteket oktató tábora miatt. Farkas János elmondta, hogy a kiköltöztetés reggel 8 órakor, a Vöröskereszt közreműködésével zajlott. Utalt arra, hogy a Véderő a korábbi bejelentés szerint péntektől vasárnapig tartja a harci tábort Gyöngyöspatán. Bangó Tamás, a Bátonyterenyén alakult Együtt a Közjóért Egyesület elnöke, az akció egyik szervezője az MTI-nek azt mondta: a romák saját maguk határoztak arról, hogy kimenekítik a gyerekeket és a nőket, hiszen az útvonal a Véderő táborába a cigánytelepen keresztül vezet, és félnek a fenyegetések miatti atrocitásoktól.”

Ugyancsak az MTI számolt be arról, hogy „mikor az autóbuszok elhagyták a települést, az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint legalább tíz rendőrségi kisbusz érkezett Gyöngyöspatára”, majd Bangó Tamás is megerősítette, hogy „csaknem négyszáz rendőr tartózkodik Gyöngyöspatán, hogy megakadályozza, a Véderő nevű szervezet péntek délutáni rendezvényére érkezők a helyi cigánytelepen keresztül vonulhassanak át.”

Az MTI pénteki, koraesti tudósítása szerinta tábornyitás meghirdetett időpontja, délután fél öt előtt nem sokkal a rendőrök távozásra szólították fel azokat, akik terepszínű ruhában, illetve a Véderő tagjaira jellemző viseletben voltak.”

Összefoglalva

Tudta az Index tudósítója, már egy héttel korábban, tudta Richard Field, már kedden, tudták a roma vezetők, tudták a romák (közül sokan, mások nem), tudta a rendőrség (hiszen péntek délelőtt nagy erőkkel vonult a helyszínre), hogy ezen a hétvégén a Véderő többnapos kiképzést tart Gyöngyöspatán. És tudta az MTI, hogy péntek délután fél ötre volt meghirdetve a tábornyitás.”

***

Ehhez képest fideszes képviselők kirándulásról és oktalan pánikkeltésről beszélnek.

Szijjártó Péter: „jól látható hazugságok”

„A miniszterelnök szóvivője szerint hazugságok azok a híresztelések, amelyek szerint Gyöngyöspatán ’bármifajta hirtelen szükségből elkövetett kitelepítésről’ lenne szó.

Konzultáltak a vöröskereszttel azután, hogy olyan hírek röppentek fel, amelyek valamilyen hirtelen szükségből vagy hirtelen szándék miatt végrehajtott kitelepítésről szóltak.

A vöröskereszttől azt a tájékoztatást kapták, hogy az ő közreműködésükkel egy régebb óta szervezett üdültetésre éppen pénteken utaztak el családok Gyöngyöspatáról. Ehhez képest ’jól láthatóan hazugságok’ azok a szárnyra kelt híresztelések, amelyek szerint bármifajta hirtelen szükségből elkövetett kitelepítésről vagy bármi másról lenne szó.”

Balog Zoltán: hétvégi kirándulás, hogy jól érezzék magukat

A felzárkóztatásért felelős államtitkár szerint felelőtlenség azt a hírt kelteni, hogy a Gyöngyöspatán olyan veszélyhelyzet volt, ami miatt el kellett menekülni a településről. Az államtitkár, aki azután nyilatkozott, hogy tájékozódott a helyzetről Haraszti Istvánnál, a Csillebérci Szabadidő Kft. ügyvezető igazgatójánál, személyes tapasztalatai alapján úgy fogalmazott, hogy a tábor inkább hasonlít egy hétvégi kirándulásra, mint egy menekülttáborra. Emlékeztetett arra, hogy a szálláshelyeket vasárnap estig bérelték ki.

Szerinte a gyöngyöspataiak nem elmenekültek, hanem egy hétvégi kirándulást szerveztek, azért, hogy a gyerekek jól érezzék magukat.”

Kocsis Máté: bizonyos politika erők célja az ország lejáratása

„A Fidesz országgyűlési képviselője, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke elmondta: a Fidesz-frakció álláspontja szerint ’egy szervezett, előre kitervelt akcióról’ van szó Gyöngyöspata esetében. Bizonyos politikai erők az utaztatást ’az ország lejáratására használják fel’, ahogy ezt az új alkotmány és a médiatörvény kapcsán már megtették. Utóbbi két esetben ’Magyarország bebizonyította igazát, és biztos vagyok abban, hogy ez ebben az esetben sem lesz másként’. Kocsis Máté felhívta a figyelmet: Gyöngyöspatán a rendőrség hetek óta jelen van, ha törvénysértést észlel, akkor fellép. Erre példaként hozta fel, hogy a Véderő vezetőjét, Eszes Tamást őrizetbe vették.”  [Az MTI híre erről 2011. április 22-én, pénteken 18 óra 50 perckor jelent meg: „A rendőrök előállították Eszes Tamást, a magát Véderőnek nevező szervezet országos megbízott parancsnokát, a mozgalom katonai alapismereteket oktató gyöngyöspatai táborának szervezőjét és két társát – látta péntek délután a helyszínen az MTI tudósítója.” A szebbjövős polgárőrök, a jobbikosok, a betyárok, a véderősök és társaik ezzel szemben március elsején jelentek meg Gyöngyöspatán, majd vették be akadálytalanul Hajdúhadházat. Úgy látszik, Kocsis Máté szerint másfél hónap alatt egyetlen törvénysértés sem történt – a szerk.]

Kocsis Máté legtanulságosabb mondata pedig így szólt: „Az egész ország tanúja annak az aljas és szégyenteljes politikai kultúrának, amit a Jobbik, az MSZP és az LMP folytat. Az ellenzéki pártok bebizonyították, hogy politikai érdekből képesek emberek és települések életét tönkretenni, mesterségesen feszültséget kelteni romák és nem romák között, élezni az indulatokat, kihasználni az aljas érdekeikhez a roma embereket, és erre még a Vöröskeresztet is képesek felhasználni.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!