rss      tw      fb
Keres

Képünk a világban – Gyöngyöspata


Der Spiegel: Rasszizmus Európában

„Jobboldali radikálisok elkergetnek egy kisebbséget egy magyar faluból” alcímmel jelent meg Christop Titz írása Gyöngyöspatáról a Der Spiegel online-on.

Nyílt rasszizmus Európa közepén: egy magyarországi faluban jobboldali radikális milíciák romákat terrorizálnak, a szemtanúk „csatatérről” beszélnek. Az uniós tagállam csak fél szívvel lép fel a szélsőségesek ellen – most a Vöröskeresztnek kellett romák százait biztonságba helyezni.

Zavarba ejtő jelenetek egy Európa kellős közepén lévő országból, amely még június végéig az EU soros elnöke, és ezzel vezetnie kellene az uniót: egy magyarországi faluban hetek óta szélsőjobboldaliak járőröznek az utcákon, és a lakosság körében, de különösen a roma kisebbség tagjai között félelmet és rettegést keltenek terepszínű ruháikban.

Ezért csütörtökön a helyi roma képviselők 277 nőt és gyereket biztonságos helyre vittek Gyöngyöspatáról. A Vöröskereszt hat autóbusza gondoskodott az emberek elszállításáról egy közelebbről meg nem nevezett helyre.

Farkas János, a helyi romák elnöke pénteken azt mondta, hogy az önjelölt polgárőrséggel való összetűzésektől tartanak. A buszok elindulása után legalább tíz rendőrautó jelent meg a faluban.


„A falu gyakorlatilag csatatér”

A faluban terepszínű egyenruhás férfiakból álló kis csoportok járőröztek az elmúlt hetekben. Farkas azt mondta, „Gyöngyöspata majd két hónapja gyakorlatilag csatatér”. A csoport Véderőnek nevezi magát, és azt mondja, polgárőrségként lép fel.

A húsvéti hétvégére a szélsőjobboldali félkatonai csoportosulás edzőtáborba hívott Gyöngyöspata szélére. A résztvevőket felszólították, hogy védelmi gyakorlatra egyenruhában és gumilövedékes fegyverekkel jelenjenek meg. Márciusban egy másik jobboldali radikális csoport közel három hétig már felvonulásokkal terrorizálta a 2800 lakosú falut.

Magyarország kormánya már többször hangsúlyozta, hogy nem szándékozik az állam erőszakmonopóliumát átengedni ilyen csoportoknak. Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön bejelentette, hogy a rendőrség szélesebb felhatalmazásokat kap a szélsőséges polgárőrségek tevékenységének megakadályozására.

A szélsőjobboldaliak nem csak Gyöngyöspatán okoztak bosszúságot: önjelölt polgárőrségek hetek óta masíroznak olyan falvakban, ahol nagy a romák aránya, hogy a Parlamentben helyet foglaló szélsőjobboldali Jobbik közlése szerint felhívják a figyelmet a „cigánybűnözésre”. A Jobbik szélsőségesei a parlamenti választásokon a szavazatok 17 százalékát szerezték meg. A párt mindenekelőtt a Magyarországon élő romák elkeni agitációjával szerzett pontokat.


A hatóságok nem lettek úrrá a szélsőségeseken

Nem tudni pontosan, hány roma él Magyarországon. A kormány 2011 elején közzétett hivatalos becslései 600-700 ezerben jelölték meg a számukat, ami a lakosság 6-7 százalékának felel meg. A bevett előítéletekkel ellentétben a kisebbség legtöbb tagja letelepedett, tény viszont, hogy a romák maga munkanélküliséggel küzdenek és alig integrálódtak a társadalomban.

A hatóságok egyelőre nem lettek úrrá a szélsőségeseken: Hajdúhadház kisvárosban, ahol hosszabb ideje járőröz a Szebb Jövőért polgárőrség, szombaton a csoport öt tagját őrizetbe vették garázdaság miatt. Ám már két nappal később szabadlábra helyezték őket. Rubi Gergely, a Jobbik képviselője azt mondta, a csoportosulás tovább fog menetelni, hogy „javítsa a közrendet és a közbiztonságot” – jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Volner jános Jobbik-képviselő kijelentette: a csoport „a lakosság kérésére” lép fel, és már „számos bűnözőt ért tetten és adott át a rendőrségnek”. Ennek során cigányokat is őrizetbe vettek – tette hozzá. Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere ezzel szemben azt vetette a csoport szemére, hogy olyan hangulatot teremt, amelyben a cigányok gyerekei már „alig merészkednek az utcára”.

***

Frankfurter Allgemeine Zeitung: A romák menekülnek a szélsőjobboldaliak elől

A magyar belügyminisztérium négy század rendőrt küldött Gyöngyöspata északkelet-magyarországi településre, hogy biztosítsa az ott élő romák védelmét, számol be Reinhard Olt a FAZ-ban megjelent írásában.

A 400 rendőr körülvett és ellenőrzése alá vont egy több hektáros területet, ahol pénteken délelőtt a Véderő jobboldali radikális egyesülés tagjai jöttek össze, akik megvették a területet, hogy vasárnapig félkatonai gyakorlatokat tartsanak ott. Eszes Tamás „parancsnok” felszólította a kiképző tábor résztvevőit, „hazaszerető fiatalokat és felnőtteket”, „akik katonai és önvédelmi alapismereteket akarnak szerezni”, hogy egyenruhában, gumilövedékes fegyverrel jelenjenek meg.

A Magyar Vöröskereszt és a „Közösen a közjóért” egyesület atrocitásokról tartva az összes roma nőt és gyereket – szám szerint 276 személyt – biztonságba helyezett a településről. Az MTI jelentése szerint buszokkal a Budapest peremén lévő csillebérci üdülőtáborba szállították őket. Gyöngyöspatán csak a roma férfiak maradtak, hogy védjék házaikat; a településnek összesen mintegy 2800 lakosa van. A roma településrész és a tábor közötti útvonalat a rendőrség lezárta.


A felvonulásokat tulajdonképpen betiltották

Hajdúhadház kisvárosban és Gyöngyöspatán, valamint a környező településeken, ahol nagyobb létszámban élnek romák, már hetek óta a szélsőjobboldali Szebb Jövőért polgárőrség és más csoportosulások felvonulásainak színhelyei, és a szervezetek saját közlésük szerint „a rend és a biztonság érdekében”, valamint a „cigánybűnözés ellen” lépnek fel. Pintér belügyminiszter ugyan betiltotta a felvonulásaikat, ezek azonban ennek ellenére folytatódnak. Az őrizetbe vett szélsőjobboldaliakat bírósági döntések alapján szabadlábra kellett helyezni azzal az indoklással, hogy nem sértettek törvényes előírásokat.

A Szebb jövőért a bírósági úton betiltott Magyar Gárda utódszervezete, és kapcsolatban áll a szélsőjobboldali Jobbik párttal. A „Gárda” is nagy roma lakossági aránnyal bíró településeken rendezett falvonulásokkal keltett feltűnést. A Jobbik 47 képviselővel a harmadik legnagyobb erő a magyar parlamentben. Képviselői az érintett településeken az úgynevezett polgárőrséggel együtt léptek fel. Budapesten jelenleg négy férfi áll bíróság előtt hat roma ellen 2008-2009-ben elkövetett gyilkosságsorozat miatt. Közülük ketten a „Gárda” tagjai voltak.

***

News.de: A romák elleni pogromhangulat

A romák elleni pogromhangulatot lát Magyarországon Jan Philipp Albrecht, az Európai Parlament zöld képviselője – számol be a news.de.

Jan Philipp Albrecht, az Európai Parlament zöld képviselője a romák körüli magyarországi szélsőjobboldali felhajtásban a kisebbség elleni pogromhangulatot lát az EU-tagállamban.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormánya alapvetően túl nagy visszafogottságot tanúsít a szélsőjobboldali polgárőrségekkel szemben – mondta Albrecht a Tagesspiegel am Sonntag című lapnak.

Péteken mintegy 300 roma hagyta el a közép-magyarországi Gyöngyöspata falut, mert saját közlésük szerint biztonságot kerestek egy jobboldali radikális csoport elől, amely félkatonai kiképző tábort szervezett a településen.

A képviselő szerint már a gyöngyöspatai eset előtt megfigyelhető volt, hogy a magyar rendőrség hasonló helyzetekben csak ritkán lép fel az ellentétet enyhítő, felszámoló módon, és a polgárőrségek aktivitásait illetően keveset tesz a romák jogainak védelmében.

„Ez egy pogromot megelőző fokozat” – mondta a zöld politikus.

***

Die Welt/dpa: A kormány és a Vöröskereszt cáfolja, hogy mentették a romákat

Magyarország és a Vöröskereszt cáfolta, hogy 300 romát a szélsőjobboldaliak elől mentettek volna ki. Mindössze húsvéti kirándulásról van szó – írja a Die Welt a német hírügynökségre hivatkozó hírében.

Zavart keltett 300 roma állítólagos kimentése a jobboldaliak üzelmei elől Magyarországon. A kisebbség képviselői közölték, hogy a Vöröskereszt képviselői Gyöngyöspata faluból helyzeték őket biztonságba. Ők fordultak a szervezethez, félelmükben egy jobboldali radiális csoport által tervezett félkatonai edzőtábor miatt – mondták a magyar sajtó képviselőinek.

Szijjártó Péter kormányszóvivő ugyanakkor kijelentette, hogy a Vöröskereszt evakuálási akcióját nem valamiféle „szükséghelyzet” miatt hajtották végre, hanem egy régebben tervezett húsvéti hétvégi kirándulásról van szó. Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt ügyvezető igazgatója megerősítette ezt. Közben a rendőrség eljárt a tábor ellen. Az Index.hu hírportál szerint sok résztvevőt garázdaság miatt elvezettek, köztük két vezéralakot. A Véderő csoport képviselői viszont rámutattak, hogy a rendőrség figyelmen kívül hagyta a tényt, hogy a tábort egy magánterületen rendezték be.


Vöröskereszt: A romák üdülőtábort kértek

Selymes azt mondta, a gyöngyöspatai romák azzal a kéréssel fordultak a szervezethez, hogy szervezzenek egy üdülőtábort. A faluban lévő jobboldali radikálisokhoz ennek nincs köze. A kérésben nem volt semmi szokatlan, mert a Magyar Vöröskereszt az elmúlt 30 évben mintegy 600 alkalommal szervezett ilyen szabadidős aktivitásokat rászoruló magyarok számára – tette hozzá.

A Véderő jobboldali radikális csoport felszólította a tábora résztvevőit, hogy egyenruhában és gumilövedékes fegyverrel jelenjenek meg. Márciusban egy másik jobboldali radikális csoportosulás már közel három héten ár terrorizálta a 2800 lakosú falut felvonulásokkal.

Magyarország néhány településén polgárőrségek alakultak az állítólagos cigánybűnözés elleni fellépésre. Ezeket az aktivitásokat szélsőjobboldali csoportok támogatják. A magyar kormány többször hangsúlyozta: nem szándékozik megengedni, hogy az állam erőszak-monopóliumát efféle csoportok vegyék át.

Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön a szélsőséges polgárőrségek aktivitásai elleni fellépésre szélesebb körű felhatalmazásokat jelentett be a rendőrség számára.

Az EU-tagállam Magyarország hosszabb ideje a bírálatok kereszttüzében áll alkotmányreformja miatt. A budapesti parlament április közepén vitatott új alkotmányt fogadott el, amely bírálói szerint a jobboldali nemzeti Fidesz párt hatalmát erősíti és cselekvésképtelenné teheti a következő kormányokat.

***

Az AFP francia hírügynökség nyomán már pénteken beszámolt a hírről a Le Monde, a Libération című francia napilap. Többek közt ezt írják: „A Jobbik által kiképzett szélsőjobboldal Gyöngyöspatából laboratóriumot csinált a ’cigánybűnözés’ ellen. A Véderő nevű milícia, amelynek tagjai katonai egyenruhát viselnek, múlt hónapban éjjel-nappal járőrözött a falu utcáin, hogy ’helyreállítsa a rendet’. Számos falusi támogatta őket, szállást és élelmet adtak nekik több mint két héten át. A helyi rendőrség, a romák tiltakozása ellenére, akik arról panaszkodtak, hogy félnek, nem volt hajlandó közbelépni.”

***

Az origo.hu és az index.hu is részletesen beszámolt pénteken a sajtóvisszhangokról. „Szinte azonnal jelentős nemzetközi visszhangot váltott ki a Gyöngyöspatáról elköltöző cigányok ügye, amelyről több külföldi lap és hírügynökség is beszámolt. Egy USA-ban élő hindu vallási vezető a magyar kormányt ostorozta, amiért szerinte nem figyel eléggé a romákra, brit és amerikai lapok pedig arról írtak, hogy a második világháború óta nem történt ilyesmi Magyarországon” – írja az Origo.

„A gyöngyöspatai romák kitelepítése miatt bírálta a magyar kormányt pénteken egy amerikában élő hindu vallási vezető – írja a Daily India című, angol nyelvű indiai hírportál. A lap szerint a nevadai székhelyű Hinduizmus Egyetemes Társaságának (Universal Society of Hinduism) elnöke, Rajan Zed közleményben emelte fel a szavát az ellen, hogy Gyöngyöspatáról ’a Vöröskeresztnek kellett kimenekítenie roma nőket és gyerekeket, hogy megmentsék őket a szélsőjobboldali polgárőröktől’. A hindu pap szerint az eset a magyar kormány kudarcát jelzi, amely ’két különböző arcot mutat a világ felé’. Miközben az EU-elnökség egyik legfontosabb célja egy európai romapolitika kidolgozása, a kormány a saját földjén nem figyel a cigányokra – idézte a pap véleményét az indiai újság. Rajan Zed felszólította az Európai Uniót, hogy avatkozzon be Magyarországon, és védje meg az itt élő roma kisebbséget.”

A pénteki külföldi sajtóvisszhangról lásd az [origo] és az Index írását.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!