rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2011. április 22.

Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára


Nyers Rezső: - Két kérdéshez szeretnék hozzászólni, az egyik ez a sajnálatos újpesti eset, amikor valaki kiugrott az ablakon, mert hatósági kilakoltatására került sor. Ezzel kapcsolatban csak annyit szeretnék mondani, mert ez nem eléggé világos a közvélemény számára, bár a mai Népszabadság ugyan egy nagyon korrekt, nagy cikkben teszi világossá, hogy pontosan mi a jogi és tartalmi helyzet. Magyarán erre az esetre valószínűleg, sőt szinte bizonyosan nem a bankhitel törlesztésének az elmaradása miatt került sor, ugyanis a jelzáloghitelek esetében a moratórium, azaz az árverési és végrehajtási moratórium július elsejéig van érvényben.

Bolgár György: - Ez egy másfajta, a közműtartozásokra vonatkozó és az önkormányzati...

-… Közműtartozások, önkormányzati hitel vagy sok minden más is lehet még, tehát ez nem banki ügy. És ehhez még csak annyit szeretnék hozzátenni, ez is egy nagyon nagy probléma egyébként, hogy ha visszanézünk az időben, a válság előtt a végrehajtási eljárásoknak mindössze tíz százaléka körül volt a banki kezdeményezésű végrehajtási eljárás, tehát az esetek túlnyomó többségében nem a bankok kezdeményezték ezeket az eljárásokat, és most is erről van szó. Mindenesetre ez szintén egy nagyon nagy probléma, ami megoldásért kiált.

- Csak nehogy azt higgye a társadalom, hogy már megint a bankok állnak emögött.

- Ezért is telefonáltam. Ez nem banki ügy. Erre vonatkozóan sajnos én még megoldási elképzeléseket nem igazán ismerek, de lehet, hogy bennem van a hiba, mindenesetre ezzel is ugyanolyan komolyan kellene foglalkozni, mint a jelzáloghitelek problémájával, ami szintén óriási társadalmi és gazdasági probléma.

- Ha már erről beszéltünk, az embert foglalkoztatja, hogy milyen megoldások lehetségesek még. Még mindig nem lehet pontosan tudni, hogy mi az, amivel a kormány előáll sokszori halasztás után, de nem az lett volna a legegyszerűbb és talán - ugyan sok pénzbe kerül mindenképpen, de mégis - a leginkább reménykeltő, ha a kormány azt mondta volna, hogy a következő egy vagy két évre átvállalom a tartozások, mindenfajta tartozás – banki vagy közmű- vagy önkormányzati tartozások – mondjuk első tíz vagy húsz százalékát? Tehát tízezer forintos havi törlesztésből mondjuk kétezret, százezerből húszezret és így tovább, hogy megkönnyítsem mindenkinek, aki nehéz helyzetbe kerül, a túlélést, és aztán ez majd hozzáadódik, és később esetleg törlesztenie kell valahogy? Külön konstrukciók nélkül viszonylag egyszerűen lehetett volna a terheket csökkenteni. Vagy ez egy naiv elképzelés volna?

- Semmi nem naiv elképzelés, és minden lehetőséget komolyan végig kell gondolni, de abból kell kiindulni, hogy a megoldásra kinek van pénze és mennyi. A jelen esetben ez a megoldás is olyan, hogy nyilvánvalóan komoly költségei vannak a megoldásnak, és kérdés az, hogy ki tudja ezt állni. A bankok jelenleg olyan helyzetben vannak, hogy további nagy terheket már nem tudnak vállalni, mert az alapvető működési gondokat okozna. A bankrendszernek az elmúlt évben gyakorlatilag az összesített nyeresége nulla közeli volt.

- Sok bank meg kifejezetten súlyosan veszteséges.

- Sok bank kifejezetten veszteséges volt, a bankok többsége veszteségbe ment a múlt évben, és emiatt sem tudnak további terheket már vállalni. Nyilvánvalóan az államnál is a költségvetésre van egy szigorú követelmény, amikor tartani kell a költségvetési hiánymértéket. Nyilvánvalóan nem olyan egyszerű ezeket a költségeket fedezni a költségvetésnek sem, tehát csak olyan megoldás jöhet szóba, amely megoldás valamilyen osztozkodást jelent a terhekben, és amely megoldás a terhek szempontjából elviselhető, vállalható mind az állam, a költségvetés, mind pedig a pénzintézetek, legfőképpen pedig az ügyfelek számára. Ami a jelzáloghitelekkel kapcsolatban körvonalazódó megoldásokat illeti, itt egyelőre még csak a megoldások elvi körvonalai látszanak, és a részletek kidolgozása – és ezek nagyon fontos részletek, technikai, banktechnikai és jogi részletek – még előttünk van.

- És ezek sok tíz- vagy százmilliárdos nagyságrendű részletek.

- Ezeknek a javaslatoknak is komoly költsége lesz mind a bankrendszer, mind pedig a költségvetés számára, de mielőbb létre kell hozni ezt a megállapodást a bankrendszer és a kormányzat között, hiszen minden egyes nap, ami megállapodás nélkül telik el, komoly további veszteségeket jelent mind a három főszereplő, tehát az ügyfelek, a lakosság, a pénzintézetek és az állam számára. Ezért is fontos és szorgalmazzuk mi is, de hát a kormány is most már nagyon komolyan foglalkozik ezzel...

-… Talán a célegyeneshez közelítünk.

- Reméljük.

- Mi a másik téma?

- A másik ugyan nem az én szakmai profilomba tartozik, lévén nem vagyok jogász, de kitűnő jogászkollégáim világosítottak föl erről. Ugye tegnap is a műsorában és egyébként más műsorokban is valahogy mindig úgy jelenik meg ez a bírók nyugdíjkorhatárának a leszállítása, mintha arról lenne szó, hogy itt a bíróknál is az általános öregségi nyugdíjkorhatárt vezetnék be. Na most ez egy alapvető félreértés. Ha megnézzük azt a törvényt, amely eddig erre vonatkozott, illetőleg azt, ami most változik ebben, abból egyértelműen kiderül, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatár eddig is hatvankét év volt.

- A bírók számára is, ha el akartak menni nyugdíjba, elmehettek.

- Igen. Volt egy speciális szabály, nevezetesen, hogy hetvenéves korukig a munkáltató, azaz a bíróság nem küldhette el őket nyugdíjba, de ez nem azt jelenti, hogy bárki ne tudott volna elmenni hatvankét éves korban, tehát e tekintetben semmifajta változás nem történt. Ami változás történt, az az, hogy ezt a speciális szabályt szüntették meg, ha jól értettem, akkor az alkotmányban vagy az alaptörvényben, azaz gyakorlatilag itt egyfajta kedvezményes lehetőséget fölváltott egyfajta diszkrimináció, nevezetesen, hogy sajátos továbbfoglalkoztatási tilalom lett bevezetve a bíróknál. Ugye más munkakörökben vagy a legtöbb munkakörben ilyen továbbfoglalkoztatási tilalom nincs, egy-egy nagyon körülhatárolható, szűk munkakörben van ilyen továbbfoglalkoztatási tilalom, ez lett most tulajdonképpen itt is bevezetve. És ha úgy fogalmazunk, hogy továbbfoglalkoztatási tilalom, ez azért egy picit másként hangzik, mintha azt mondjuk, hogy itt is az általános rendszer lett bevezetve.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái