rss      tw      fb
Keres

Gyöngyöspata: Az egri bíróság szabadon engedte a Véderő tagjait, a pofozkodó roma nő ellen eljárás indult



Az Egri Városi Bíróság hétfőn megszüntette a garázdaság szabálysértés miatt indult eljárást azokkal szemben, akiket a Véderő gyöngyöspatai táborában vett őrizetbe a rendőrség pénteken. A bíró szerint nem készült arra utaló rendőri jelentés, hogy a véderősök bárkit is fenyegettek volna. A véderősök szerint a tábor megnyitása előtt „terepbejárást végeztek a rendőrséggel”, s a rendőrség „nem asszisztált volna”, ha bűncselekményt akarnak elkövetni. A Véderő újra megszervezi a tábort. Ugyanakkor a rendőrség előállította azt a cigány nőt, és eljárást indított ellene, aki két pofonnal válaszolt annak az idős nőnek, aki a Csillebércről „fáradtan hazatérőket a ’minek jöttek haza, maradtak volna inkább ott’ szavakkal fogadta.”


A rendőrség képviselője a tárgyaláson azzal érvelt, hogy a vádlottak a roma kisebbség lakhelyének közelében, demonstratív, provokatív módon a Véderő mozgalom tagjaként, egységesnek látszó egyenruhában jelentek meg. Ezzel kirívóan közösségellenes módon riadalmat és félelmet keltettek a helyiekben, amellyel megvalósították a garázdaság szabálysértését.

A vádlottak közül hárman nyilatkoztak úgy, hogy a Véderő tagjai, illetve egyikük azt mondta, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjaként szimpatizál a szervezettel. Ugyanakkor valamennyien elutasították a garázdaság vádját. Mindannyian azt mondták, hogy senkivel nem keveredtek szóváltásba a helyszínen, illetve semmi olyat nem tettek, ami félelmet kelthetett volna.

Eszes Tamás, a Véderő „megbízott parancsnoka” vallomásában elmondta: a magánterületre meghirdetett, hon- és önvédelmi ismereteket oktató tábor megnyitását megelőzően egyeztettek és terepbejárást végeztek a rendőrséggel, a helyi önkormányzattal, sőt a kisebbség képviselőivel is. Ha bűncselekményre készültek volna, a rendőrség nem asszisztált volna ehhez. Szerinte, amennyiben ők riadalmat keltettek, akkor a szintén terepszínű ruhát viselő horgászok és vadászok is félelmet kelthetnek bárkiben. Olyan jogszabályt sem ismer, amely tiltaná, hogy magánterületen terepszínű ruhában jelenjen meg.

Lévai Zsolt bíró az ítélet indoklásában elmondta, hogy a kirívó közösségellenes magatartás megvalósításához nem elegendő a terepszínű ruha. Azt csak aktív módon, provokatív kötekedő magatartással lehet megvalósítani. Márpedig arra utaló rendőri jelentés nem készült, miszerint az eljárás alá vontak bárkit is fenyegettek volna. A szabálysértési eljárás mellett a szabálysértési őrizetet is megszüntette a bíróság. Ezt követően a nyolc vádlottat szabadlábra helyezték.

A Véderő saját honlapján hirdette meg katonai alapismereteket oktató táborát Gyöngyöspatára, az április 22. és 24. közötti időszakra. Eszerint a területen éjszakai harcászatot, önvédelmet kívántak oktatni, úgynevezett airsoft fegyverekkel lőkiképzést akartak tartani a Kecskekő elnevezésű területen. Erre azt követően került sor, hogy március elejétől több mint két hétig járőröztek a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai.

A tárgyalást követően a véderősök, mintegy 20-30-an katonai alakzatban álltak fel a bíróság egri épülete előtt.

A nyolc vádlott és védőik az ítéletet tudomásul vették. Eszes Tamás, a Véderő parancsnoka kijelentette: ismét győzött igazság. A megjelent szimpatizánsok tapsoltak. A rendőrség jogi képviselője fellebbezett a döntés ellen, ezért az ítélet nem jogerős. Másodfokon a Heves Megyei Bíróság dönt az ügyben.

***

Az MTI-nek a tárgyaláson készült felvétele szerint Eszes Tamás a következőket mondta: „Az RTL Klub híradójának dokumentációja szerint, esti híradó, azt hiszem, szerdai, megjelent, hogy a gyöngyösi rendőri vezetőkkel terepbejárást végeztünk a kiképzés alkalmával. Az itt megjelent [?] úr is jelen volt a területbejáráson, és még 22-én is néhány rendőri vezetővel egyeztetés folyt. Úgy gondolom, hogy ha bármilyen jellegű bűncselekményt követtünk volna el, vagy bármilyen jellegű bűncselekményre készültünk volna fel, ahhoz nem asszisztált volna a gyöngyösi és a Heves megyei rendőrség felső vezetése.”

Másik mondandója: „A helyi kisebbségi lakosság annyira meg volt riadva, hogy a nyakunk elvágásával, a családtagjaink kiirtásával fogadtak bennünket félrészegen – mármint nem mi voltunk a félrészegek, hanem ők. Amikor végeztünk a tereprendezéssel, és szerettünk volna elmenni, akkor hatvan-hetven félrészeg, ebből huszonöt polgárőr mellénybe felöltözött kisebbségi személy akart úgymond meglincselni bennünket, ha nem hívjuk ki a rendőrséget, akkor onnan nem tudunk normális módon eljönni. Majd miután el tudtunk jönni, úgy… hogy kutyával vágta a rendőr előttünk az utat, észrevette az egyik segítő, hogy ott maradt a dzsekije fent a pincében… három fő tőlünk visszament, ezt észrevette a kisebbség, és elindultak fölfelé a hegyre. A srácok felhívtak engem telefonon, hogy mi történt… valahogy elmentek, de a rendőröknek nekimentek [?], és figyelmeztető lövést kellett leadni a rendőrnek, ezt tizennégyen tanúsítjuk… és a rendőr azt mondta, hogy meg kellett tennem. Ezt a rendőrség a mai napig hivatalosan tagadja… Tehát ennyire volt megrettenve a kisebbség attól, hogy mi odamentünk.  Egyébként a faluban nagyon nagy szeretettel vártak, és többen megkérdezték tőlem… hogy miért nem indulok a polgármesteri választáson. Tehát ennyire vagyunk mi elrettentőek, és ennyire fél tőlünk a többségi lakosság.”

(Az MTI a tárgyaláson más megszólalását nem rögzítette.)

***

„Eszes Tamás, a Véderő vezetője a Hír Televíziónak elmondta: a meghallgatás után visszaindul Gyöngyöspatára, és 30 napon belül újraszervezi a tábort. Eszes hozzátette azt is, hogy tervei szerint függetlenként jelölteti magát a gyöngyöspatai polgármester-választáson.”

***

A heol.hu beszámolója szerint „a hétfői meghallgatásra jelentős rendőri kísérettel vezették elő a hat férfit és a két nőt, akik a tárgyaláson is terepszínű ruhában jelentek meg. Mintegy 15 Véderő-szimpatizáns is megjelent a teremben, akiket az eljáró dr. Lévai Zsolt bíró megkért, hogy tartózkodjanak a tetszésnyilvánítástól.

Az egyenkénti meghallgatás előtt a rendőrség képviseletében a Gyöngyösi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője ismertette a szabálysértési feljelentés lényegét. (A törvény szerint garázdaság szabálysértését az követi el, aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen).

Elsőként a Véderő magyarországi ideiglenes parancsnokát, a 47 éves Eszes Tamást hallgatták meg.” Vallomásában kifejtette: „nagy a baj akkor, ha a rendőrök szemlesütve verik rájuk a bilincset, holott semmi olyan bűncselekményt nem követtek el, ami kisebbség ellen irányult. Egyébként ez már a sokadik táboruk lett volna, most először ráadásul magánterületen.

A rendőrség képviselője ekkor felhívta a figyelmet: egy más, korábban régóta szerveződő eseményre csatlakozott rá a Véderő a táborával. Borsos Péter r. őrnagy vitatta a magántulajdon jelleget, egy benzinkúthoz hasonlította a tábort, amely nyitott, oda bárki bemehet, ami ott történik, az pedig olyan, mintha közterületen történt volna.”

„A következőkben H. Zsuzsanna elmondta: ő és két ismerőse mindössze másfél órát töltött a táborban. Az interneten értesült róla, nem tudott az előzményekről. A következő 27 éves férfi meghallgatott pedig arról beszélt, hogy nem volt sorkatona, itt pótolta volna az elmaradt az ismerteket. Felháborítónak tartja ugyanakkor, hogy táborozni szeretett volna, ehelyett 3 napot fogdában kellett töltenie.”

***

A helyi cigány önkormányzat elítéli a vasárnapi incidenst

Sajnálatát fejezte ki a gyöngyöspatai cigány kisebbségi önkormányzat a településen vasárnap történt incidens miatt. Ifj. Farkas János, az önkormányzat elnöke MTI-nek küldött közleményében elítélte a történteket. Mint írta, az „rossz válasz volt a nyílt provokációra”.

Az MTI tudósítója vasárnap azt jelentette Gyöngyöspatáról, hogy mentőautóval szállítottak a hatvani kórház traumatológiai osztályára egy idős gyöngyöspatai nőt, akit a faluba vasárnap délután hazatérő egyik roma asszony megütött. Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője később arról tájékoztatott, hogy a verekedő asszonyt előállították a gyöngyösi rendőrkapitányságra, és eljárást indítottak ellene.

Ifj. Farkas János közleményében azt írta: a gyöngyöspatai cigány kisebbségi önkormányzat nevében sajnálatukat fejezik a vasárnapi incidens miatt. Véleménye szerint egy ilyen helyzetre már számítani lehetett „a hetek óta zajló provokációk miatt”. „A konfliktust megelőzően provokáló mondatok hangzottak el egy helybélitől, aki a fáradtan hazatérőket a ’minek jöttek haza, maradtak volna inkább ott’ szavakkal fogadta. Ebben a feszült pillanatban elcsattant két pofon. Több tanú is látta az esetet.”

A cigány önkormányzat elnöke közölte, a történteket elítélik, de úgy gondolják, hogy „a provokációnak, megfélemlítésnek hetek óta kitett roma közösség lelki erejének határán van. Fáradtak, kimerültek vagyunk.”

„Mivel egyes hírcsatornákon az a rosszhiszemű hír terjed, hogy a sajnálatos incidens a nem roma közösség ellen irányult, szeretnénk nyomatékosítani, hogy a szélsőjobb hónapok óta tartó provokációi, megfélemlítései miatt mi, romák csakis a szélsőjobboldali csoportok egyes tagjait és csoportjait tartjuk a településünk békéjére és közösségünkre veszélyesnek”, a vasárnapi esemény pedig „egy rossz válasz volt a nyílt provokációra.” Hozzáfűzte, hogy az eset után már több fenyegetés is érte őket, hogy „a sértett bántalmazását megtorolják”. Ezért bíznak abban, hogy a hatóságok szakszerűen végzik a dolgukat, a védelmüket biztosítják, az incidenst pedig a helyén kezelik.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!