rss      tw      fb
Keres

Új alaptörvény - Fidesz: szakmailag megalapozatlan, zavarkeltő Kolláth nyilatkozata

MTI 2011. április 26., kedd 10:27

Indokolatlan zavarkeltésnek, szakmailag pedig több szempontból is megalapozatlannak tartja a Fidesz Kolláth György alkotmányjogász nyilatkozatát, amely szerint kifelejtették az új alaptörvény szövegéből a jelenlegi alkotmány hatályon kívül helyezését január 1-jével.

Kolláth György a Népszabadságnak azt mondta: a szövegben mindössze az szerepel, hogy az új alaptörvény 2012. január 1-jével lép hatályba, ám az nem, hogy a jelenlegit ugyanezen aktussal egy időben hatályon kívül helyezik. Az alkotmányjogász szerint így formailag két hatályos alkotmány lenne januártól.

Gulyás Gergely, a Fidesz-KDNP alkotmányszövegező bizottságának tagja erre reagálva kedden az MTI-vel azt közölte: zavarkeltőnek és három okból is szakmailag megalapozatlannak tartja Kolláth György nyilatkozatát.

Egyrészt - fejtette ki - a már kihirdetett és 2012. január 1-jétől hatályos, új alaptörvény világosan rögzíti a záró rendelkezései között, hogy valamennyi átmeneti szabályról, hatálybalépésről külön törvény rendelkezik. Ez legkésőbb ősszel megszületik - tette hozzá.

Másrészt - folytatta a fideszes politikus - a jelenlegi alkotmány is kimondja, hogy a hatálya a végleges alaptörvény elfogadásáig tart, azaz meghatározta a saját ideiglenességét.Mindezeken felül pedig az ugyanolyan témakörben hozott későbbi törvény automatikusan a korábbi helyébe lép már a római jog óta - mondta Gulyás Gergely.