rss      tw      fb
Keres

Új alaptörvény - Egy osztrák lap szerint még távolabb kerülhet az euróbevezetés

MTI 2011. április 26., kedd 10:36

Még távolabbi jövőbe tolódhat az euró bevezetése Magyarországon - írta a Die Presse című osztrák lap az új alaptörvény aláírása után.

Az új alkotmány rögzíti, hogy a forint a nemzeti fizetőeszköz - mutatott rá a konzervatív napilap tudósítója Thomas Roser. A jövőbeli kormányok számára még egy hatalomváltás esetén is "nagyon fáradságos vállalkozásnak" bizonyulhat az euró bevezetése. Nem csak az alkotmány, de nemzetközi szerződések és sarkalatos törvények megváltoztatásához is kétharmados többségre van szükség az alaptörvény szerint - mutatott rá.

A lap utalt a tervezettel kapcsolatos bel- és külföldi bírálatokra. Ezek - írta - nem térítették el a Fideszt, Schmitt Pál pedig az ellenzék "bojkottja" ellenére aláírta az alaptörvényt. Noha az alkotmányban a hazai össztermék ötven százaléka alatti államadósságot írtak elő, nem csak alkotmányjogászok, de gazdasági szakemberek is kétkedéssel szemlélik a 2012-ben hatályba lépő alaptörvényt - írta. A cikkíró szerint a Fidesz a jövőbeli kormányok mozgásterét is jelentősen szűkíti az alaptörvénnyel. "Még akkor is, ha a Fidesz elveszíti a következő választásokat, hatalmában áll megbuktatni az új kormányt" - idézte Szabados Krisztián elemzőt. A Financial Times brit üzleti napilap - tette hozzá a tudósító.

A költségvetési tanács révén a Fidesz a következő kormányok életét is még sokáig meg tudja nehezíteni, és tartósan destabilizálni tudja azokat - vélekedett a szerző. A testület tagjai 6-12 évre szóló megbízatással rendelkeznek és a tanácsnak joga van megvétózni a költségvetési javaslatot. "Miután tavaly novemberben a tanács elnöke bírálni merte a véleménye szerint +túl kockázatos+ 2011-es költségvetési javaslatot, a Fidesz az engedetlen tanács tagjait rövid úton megfelelő hívekre cserélte ki" - írta. A testület összetételét most az alkotmány is megerősíti és az csak kétharmados többséggel változtatható meg - tette hozzá.

Nem csak az alkotmánymódosítást tették lehetetlenné a jövőbeli kormányok számára, de az úgynevezett sarkalatos törvények révén az irányváltást is a költségvetési és szociális politikában - vélekedett a Die Presse, rámutatva, hogy a kétharmados parlamenti többség "inkább kivétel, mint szabály" Magyarországon. Idézte a Wall Street Journal című napilapot, mely szerint az alkotmány "gyengíti a fékek és egyensúlyok rendszerét".

(http://diepresse.com/home/wirtschaft/eastconomist/653061/Ungarn_EuroEinfuehrung-rueckt-in-weite-Ferne?from=suche.intern.portal)