rss      tw      fb
Keres

Új energiapolitikát sürgetnek a környezetvédők

MTI 2011. április 26., kedd 16:39

Új szemléletű energiapolitikát sürgetnek a környezetvédők; a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Greenpeace Magyarország energiapolitikai elképzeléseiket is tartalmazó állásfoglalást adott át Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter részére kedden Budapesten. A minisztérium azt ígéri: figyelembe veszik majd a szakmailag támogatható javaslatokat.

A tárca nyitott az anyagban leírt felvetések jövőbeni részletes szakmai átbeszélése, kifejtése iránt is - áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleményében.

A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Greenpeace Magyarország keddi közleménye arra hívta fel a figyelmet, hogy huszonöt évvel a csernobili katasztrófa, nyolc évvel a súlyos paksi üzemzavar és a hét hete bekövetkezett súlyos fukusimai baleset után a világ sok országában újraértelmezik az energetika kérdéseit.

A csernobili szerencsétlenség 25. évfordulója alkalmából kedd délelőtt rendezett utcaszínház keretében adta át a két szervezet az energiapolitikai állásfoglalást. A nyilatkozatot 10 környezetvédő szervezet készítette és 138 civil szervezet csatlakozott hozzá.

A környezetvédő szervezetek szerint csökkenteni kell az össztársadalmi energiafelhasználást, amelynek legnagyobb potenciálja az épületenergetikában és a közlekedésben van, s az elfogadhatatlan társadalmi kockázatok és a jövő nemzedékekre háruló terhek miatt az atomenergia használatát el kell vetni. Magyarország nem maradhat a fosszilis korszakban, a fenntartható energiagazdaság építőköveire, köztük a megújuló energiákra kell alapozni a jövőt - fogalmaztak.

A minisztérium közleményében hangsúlyozza: a tárca, amint eddig is tette, úgy a jövőben is számít a szakmai és civil szervezetek együttműködésére az energetikai stratégiai dokumentumok és cselekvési tervek összeállítása során.

A minisztérium képviselője átvette a civil szervezetek által összeállított anyagot, és egy konstruktív találkozó keretében meghallgatta felvetéseiket. Az energiastratégia véglegesítése során a szakértők – csakúgy, mint a hamarosan induló társadalmi egyeztetés során beérkező észrevételek esetében is történik majd – figyelembe veszik majd a szakmailag támogatható javaslatokat.

A tárca Klíma- és Energiaügyi Államtitkársága a jövőben is örömmel fogad minden észrevételt, elgondolást, tudományos és szakmai anyagot, amely hozzájárul a magyar energetikai, klímapolitikai és zöldgazdaság-fejlesztési törekvések előmozdításához - áll a közleményben.