rss      tw      fb
Keres

Új alaptörvény - Cseh gazdasági hetilap: Egy arrogáns párt alkotmánya

MTI 2011. április 26., kedd 11:34

Az Euró című vezető cseh gazdasági hetilap Egy arrogáns párt alkotmánya címmel közöl írást az új magyar alaptörvényről.

"A sietve kidolgozott és az ellenzék által elutasított alkotmány a Fidesz abszolút hatalmát jelképezi" - írja Sidó Zoltán, a pozsonyi Új Szó gazdasági szerkesztője.

A cikkíró úgy látja: a jogszabály "bebetonozza a Fidesz hatalmát", a preambulum "eltúlzottan archaikus", ami szórakoztató is lehet, hiszen jogi szempontból a preambulum nem jelent semmit. "Kevésbé szórakoztató a folytatás. Az alaptörvény ugyanis nem védi az állampolgárt az állammal szemben, hanem fordítva, meghatározza, mit kellene annak az állam érdekében cselekednie" - mutat rá a szerző.

A forint, mint nemzeti valuta meghatározása az alkotmányban Sidó szerint "világos jelzés Brüsszelnek, hogy a magyarok nem akarják az eurót".

A határon túli magyarok érdekei védelmének vállalása "még érthető", de az már problémát fog okozni, ha azok választójogot is kapnak - jegyzi meg Sidó.

A kettős állampolgárság kérdése - véli a cseh hetilap szerzőja - nagyon irritálja a szlovák politikai elitet, a tervezett választójog pedig "egyenesen vörös posztó" a szemükben.

Sidó Zoltán rámutat, hogy nemcsak külföldön, de Magyarországon is sokan bírálják az új alaptörvényt. Szerinte a nemzet elégedetlensége akkor is emelkedett volna, ha Orbán nem rukkol elő az új alkotmánnyal. Orbán "ugyan tud bánni a jelképes gesztusokkal, vagy +hősiesen+ küzdeni a nemzetközi szervezetekkel, de az állam gazdaságát és pénzügyeit rendbe tenni nem tudja" - vélekedik a szerző.

"A gazdasági problémák megoldása helyett a kormány egy új alkotmány megírására adta a fejét. Az nem oldja meg a magyar gazdaság akut problémáit, de nemzetközi felzúdulást kelt. Orbán így újra mozgósíthat és harcolhat. Ez jó neki. Jó azonban ez Magyarországnak is" - veti fel írása végén Sidó az Euró című cseh gazdasági hetilapban.