rss      tw      fb
Keres

Egyházi működtetésbe adja gyermekvédelmi otthonait a Csongrád Megyei Önkormányzat

MTI 2011. április 27., szerda 12:52

Ellátási szerződés keretében egyházi működtetésbe, a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásába adja gyermekvédelmi otthonait a Csongrád Megyei Önkormányzat – döntött egyhangúlag a megyei közgyűlés szerdai ülésén.

Zakar Péter alelnök előterjesztése szerint a Csongrád megyei területi gyermekvédelmi szakszolgálat jelenleg hat lakásotthonban összesen 68 helyet tart fenn, a nevelőszülői hálózatban 505 gyermekről gondoskodnak, illetve 59 utógondozott ellátását külső helyeken oldják meg.

Az önkormányzat az elmúlt években 650-700 millió forintot fordított a szakszolgálat és az otthonok működtetésére, ebből 150-180 millió forintot a normatíván és állami támogatáson felül a saját költségvetéséből. Az otthonok működtetésének átadásától az idén 76 millió, éves szinten 130 millió forint megtakarítást vár az önkormányzat.

Az együttműködés nem egyedülálló az országban, 2008-ban a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat és a Váci Egyházmegye hasonló megállapodást kötött.

Az előzetes kapcsolatfelvétel alapján a Szeged-Csanádi Egyházmegye komoly érdeklődést mutat a feladat átvállalásával kapcsolatban, megalapította a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató elnevezésű intézményét.

Az átadás-átvétel pontos részleteiről és időpontjáról később állapodik meg az egyházmegye és az önkormányzat.