rss      tw      fb
Keres

Gyöngyöspata – a szerdai fejlemények


– Bátonyterenye visszaszállított húsz roma nőt és gyereket
– A gyöngyöspataiak véleménye: „Bárcsak látnám már, hogy az utolsót is felrakják a buszra” – A romák amerikai menedékjogot szeretnének, a Véderő „parancsnoka” állandó lakást keres
– Az Egyesült Államok méltányolja a magyar kormány állásfoglalását
– Folyamatos egyeztetésben állapodott meg a rendőrség és a cigány kisebbség
– A Heves Megyei Kormányhivatal fideszes vezetője szerint politikai fesztiválsorozat zajlik az adófizetők pénzéből
– Gyöngyöspata alpolgármestere: szűnjön meg a jogvédők által gerjesztett hisztéria
– A rendőrség az előállításokról és a verekedés okairól
– Kormányjavaslat: az „első pofon” után itt a második: a Btk. szigorítása az „egyenruhás bűnözés” miatt
– Azonnali intézkedéseket sürget a TASZ
– Pintér Sándor: törvényt sért, aki felfegyverkezve masírozik, meg az is, aki „önbíráskodik” (értsd: védekezik)
– Balog Zoltán: a romák megsegítésének legnagyobb feladata a többségi társadalom megnyerése; a félkatonai csoportok a magyar nácik idejét idézik fel
– Egyéb hírek
 

Bátonyterenye visszaszállított húsz roma nőt és gyereket

Visszaszállították Gyöngyöspatára azokat a romákat, akik Bátonyterenyére akartak költözni - erősítette meg Nagy-Majdon József (Fidesz), a város polgármestere szerdán este az MTI-nek.

Néhány roma család – főként nők és gyerekek – szatyrokat cipelve szerdán délben elindult a cigánysorról kivezető úton. Azt mondták, azért mennek el rokonokhoz, mert félnek a gárdistáktól. A községet egyébként szerdán délután két óráig, mintegy 100 helyi roma – főleg asszonyok és gyerekek – hagyta el, a Gyöngyös, illetve Pásztó és Salgótarján felé induló menetrend szerinti buszjáratokon. A romák azt mondták, hogy rokonokhoz és ismerősökhöz mennek.

Az MTI a Roma Sajtóközpont hírével kapcsolatban kereste meg a bátonyterenyei polgármestert. Eszerint Bátonyterenye önkormányzata „a lakosság felzúdulására hivatkozva” visszaküldte Gyöngyöspatára azt a csoportot – 15 gyereket és 10 nőt –, amely szerda délelőtt menekült hozzájuk. Id. Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke arról is beszámolt a sajtóközpontnak, hogy a bátonyterenyiek több mint 2300 tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze. Id. Farkas János a csoport visszaküldését is megerősítette szerda este.

A bátonyterenyei polgármester az MTI-nek kifejtette: a hozzájuk utazó gyöngyöspatai romák döntése nem volt átgondolt, hiszen a gyerekek óvodába, iskolába járnak, a szállásuk sem volt biztosított a Nógrád megyei városban, és a biztonságukat sem tudták volna garantálni.

A városvezető elmondta: a szerdai testületi ülést megszakítva a jegyzővel és a gyámügyes munkatárssal együtt találkozott a gyöngyöspatai családokkal, amelyek beleegyeztek, hogy a bátonyterenyei önkormányzat költségén visszaszállítják őket otthonaikba.

Az önkormányzatot a jó szándék vezérelte és korrekt módon jártak el, ezért értetlenül állnak a mostani támadások előtt, mondta Nagy-Majdon József.

Gyöngyöspatán kedd este verekedés tört ki, négyen megsérültek, egyikük súlyosan. Több száz rendőrt vezényeltek a faluba, több embert előállítottak. A konfliktus a Véderő elnevezésű szervezet tagjai és a helyi romák egy csoportja között robbant ki, eddig nem tisztázott okból.

***

A gyöngyöspataiak véleménye: „Bárcsak látnám már, hogy az utolsót is felrakják a buszra”

Az origo.hu beszámolója szerint feldúlta a gyöngyöspataiakat a településen kedden este történt tömegverekedés. Az [origo] helybeliek reakcióit ismerteti.

Kovács Istvánné, aki az események helyszíne közelében lakik, remegő hangon azt mondta, hogy egész éjjel hallotta a rendőrség és a mentők szirénáit, és most is az utcán parkol egy kamerás rendőrségi mikrobusz. A nő reggel a templomban volt, ahol azt hallotta, hogy a cigányok „ütötték-verték a magyarokat”, valakinek „vasvillával szétverték a fejét”, a rendőrök pedig „a virágos asszonyt lesprézték”, és elvitték a vejét. Arra is panaszkodott, hogy a romák fenyegetőznek, és ő már fél kimenni az utcára. „Pintér Sándor úrnak kellene megvédeni minket”, mondta, noha szerinte a belügyminiszter, amikor a településen járt, meg sem hallgatta a magyarokat, de a cigányokhoz bement. „Kérjük a rendőrséget, meg aki csak tud, hogy védjen meg minket, ezt nem lehet tovább bírni (...) ezeket a cigányokat már nem lehet megnyugtatni.” Többen indulatosan utasították vissza az [origo] érdeklődését, egy középkorú nő például arra hivatkozva nem nyilatkozott, hogy „úgyse adnak igazat a magyarnak, kiforgatnak mindent”.

Az origo.hu másik írása szerint Eszes Tamás – újságírók társaságában – ezzel a felkiáltással ment be a boltba: „Nézzék csak meg, hogy fogadnak.” Eszes nyájasan köszöntötte az eladókat, akikkel hosszan elbeszélgetett a gyöngyöspatai helyzetről. Az eladók érezhető szimpátiával fogadták a kapitányt, akinek többek között az önkormányzatra, a lemondott polgármesterre és arra panaszkodtak, hogy magukra hagyták az embereket Gyöngyöspatán a problémáikkal.

„Ezt szégyellje meg az ország! Hogy menekülnie kell a cigányoknak”, kiabálta egy idős cigányasszony szerdán délben Gyöngyöspata főutcáján, ahol a buszmegállóban körülbelül 40 roma asszony és gyerek gyülekezett csomagokkal. A menetrendszerinti buszra várakozó cigányok azt mondták, rokonokhoz indulnak, mert „Patán meg fognak minket ölni”.

A cigánysoron eközben gyerekek és asszonyok kivonultak a templom melletti buszmegállóba, ahol jó óra várakozás után egy órakor felszálltak a Gyöngyös-Salgótarján buszra. Sokan azt mondták, nem tudják hova mennek, csak el akarják hagyni Gyöngyöspatát. A környező házak nem roma lakói közül sokan a kapuból figyelték a gyülekezetet. „Bárcsak látnám már, hogy az utolsót is felrakják a buszra”, mondta nevetve két asszony a buszmegállóval szemben.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta, hogy a Véderő tagjait és szimpatizánsaikat gyöngyöspatai magánházakban szállásolják el. Azok közül, akiknek a szabálysértési őrizetét hétfőn szüntette meg az egri bíróság, többen is a községben tartózkodnak.

***

A romák amerikai menedékjogot szeretnének, a Véderő „parancsnoka” állandó lakást keres

Továbbra is feszült a helyzet Gyöngyöspatán a kedd esti verekedés után - tapasztalta a Heves megyei településen szerda délelőtt az MTI tudósítója.

A helyiek jelezték az Egyesült Államok nagykövetségének, hogy mind a 450 gyöngyöspatai roma menedékjogot kíván kérni Amerikában, közölte id. Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke. Mint mondta, ők csak azt szeretnék, ha békén hagynák végre a gyöngyöspataiakat és „ezek a nácik” elhagynák a települést.

Eszes Tamás a Véderő „megbízott parancsnoka” arra a kérdésre, hogy miért jöttek vissza a településre, azt válaszolta, hogy el sem mentek. Indulni akar ugyanis a helyi polgármester-választáson, és azt szerette volna elintézni, hogy állandó lakosként bejelentkezzen a településen, jelenleg ugyanis szolnoki lakos.

Eszes Tamás kérdésekre válaszolva elmondta, hogy tíz alkalommal volt bűntetve, egyebek között garázdaság, könnyű testi sértés és adócsalás miatt, ugyanakkor egyszer sem került börtönbe, mindannyiszor pénzbüntetést vagy felfüggesztett szabadságvesztést róttak ki rá. Büntetéseinek jó része azzal függ össze, hogy sokáig kidobóként dolgozott - fűzte hozzá magyarázatképpen.

***

Az Egyesült Államok méltányolja a magyar kormány állásfoglalását

Az Egyesült Államok a gyöngyöspatai eseményekkel kapcsolatban méltányolja a magyar kormány azon állásfoglalását, hogy a kisebbségi csoportok megfélemlítése és az ellenük irányuló erőszak elfogadhatatlan, közölte a budapesti amerikai nagykövetség szerdán az MTI-vel. A Gyöngyöspatán történt eseményeket sajnálatosnak nevezte a budapesti amerikai nagykövetség, amely egyúttal világossá tette: nem kommentálja azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a romák menedékjogot kérnek az Egyesült Államokban. Az amerikai nagykövetség álláspontja szerint a gyöngyöspatai biztonsági problémákat a helyi önkormányzatnak és a kormánynak kell kezelnie, a falu lakóival egyeztetve.

***

Folyamatos egyeztetésben állapodott meg a rendőrség és a cigány kisebbség

Folyamatos kapcsolattartásban állapodott meg a rend fenntartása érdekében szerdán Gyöngyöspatán a rendőrség, illetve a helyi cigány kisebbség. Abban egyeztek meg, hogy a helyi rendőri parancsnok, illetve a kisebbség megbízottja folyamatosan kapcsolatban fog állni egymással, mondta az egyeztetés után Ormossy Attila, Heves megye rendőrfőkapitánya.

Kérdése válaszolva elmondta, hogy a Véderő tagjaival nem kíván tárgyalni, „mert csak jogszabályi alapon álló szervezetekkel tárgyal”.

Elmondta, hogy a fokozott rendőri jelenlétet addig tartják fenn a településen, ameddig szükséges.

Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője az egyeztetés után úgy nyilatkozott: egyezségre jutottak arról, hogy a helyi kisebbség tagjai kizárólag a rendőrségre bízzák a rendfenntartást, és biztosítják, hogy a rendőrség zavartalanul tudja teljesíteni a feladatát. Hozzátette: a Véderő tagjaival ő sem kíván tárgyalni. Azt megengedhetetlennek tartja, amit az éjszaka tapasztalt a faluban: roma polgárjogi aktivisták arról próbálták meggyőzni a helyieket, hogy szervezetten el kell hagyniuk az országot.

Bangó Zoltán, egy fuvarozó- és őrző-védő társaságokat működtető vállalkozó a helyszínen arról beszélt, hogy ha kell, minden roma házához állít biztonsági őrt, és cserében csak egy pohár vizet kér.

***

Horváth László szerint politikai fesztiválsorozat zajlik az adófizetők pénzéből

A Heves Megyei Kormányhivatal vezetője szerint Gyöngyöspatán politikai fesztiválsorozat zajlik, amit az adófizetők finanszíroznak.

A településen kialakult, március eleje óta tartó helyzet idáig 40 millió forintjába került a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságnak, közölte Horváth László (Fidesz) a helyi önkormányzat által tartott szerdai sajtótájékoztatón, Gyöngyöspatán. A feszültséget már régen a zsigeri indulatok gerjesztik a településen. Ugyanakkor az éjszaka maga is azt tapasztalta, hogy létezik olyan szándék, ami nemzetközi botránnyá kívánja dagasztani a történteket; roma polgárjogi aktivista részéről ugyanis elhangzott olyan felvetés, hogy a gyöngyöspatai cigányság vonuljon Budapestre és a fővárosi cigánysággal egyesülve gyakoroljon nyomást a kormányra. Szerinte ebbe a forgatókönyvbe illik Gyurcsány Ferenc volt szocialista miniszterelnök egymillió forintos, a gyöngyöspatai cigányság javára történt felajánlása is.

Horváth elmondta, hogy Gyöngyöspatán ugyan adódnak feszültségek, elsősorban a napi együttélés szabályainak megszegése miatt, ám a község kriminalisztikai szempontból nem lóg ki Heves megye egyéb településeinek sorából.

Március elejéig például – ekkor kezdett el járőrözni a településen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület – összesen 5 kisebb bűncselekmény történt a közel 2900 lakosú községben. Három kis értékre elkövetett lopás, egy rágalmazás és egy rongálás.

***

Gyöngyöspata alpolgármestere: szűnjön meg a jogvédők által gerjesztett hisztéria

Matalik Ferencné, a község független alpolgármestere a szerdai sajtótájékoztatón felolvasta az önkormányzat sajtónyilatkozatát. Eszerint, minden törvénytisztelő embernek helye van Gyöngyöspatán, ha embertársait tiszteletben tartva tesz eleget kötelezettségeinek, gyakorolja jogait és óvja mindenkinek a környezetét és egészségét.

A nyilatkozat szerint a média és a politikai erők, leginkább pusztán önös érdekből, sokszor elferdítve, túlzó, lejárató módon mutatják be a községben történteket. Nemzetközi fórum előtt megbélyegzik a település nevét, rasszistaként mutatják be a községben élőket. Ebben a helyzetben arra kérik a politikai pártok, illetve az állam vezetőit, hogy helyben tájékozódjanak az eseményekről, a sajtót pedig felszólítják, hogy kerülje a szenzációhajhászást. Követelik továbbá, hogy a jogvédő szervezetek által gerjesztett hisztériahadjárat is szűnjék meg.

Békét és nyugalmat akar minden gyöngyöspatai lakos, amelynek biztosítását kizárólag a magyar kormánytól, illetve a rendőrségtől várják.

***

A rendőrség az előállításokról és a verekedés okairól

A térfigyelő kamera képei szerint az után tört ki a verekedés kedd este a Heves megyei Gyöngyöspatán, hogy egy ittas férfi könnyített magán a Bem utcánál, tájékoztatta a rendőrség szerdán az MTI-t. Az ott lakó romák szóvá tették a községben tartózkodó férfi magatartását. Erre a petőfibányai férfi provokálta a romákat, majd közéjük ment, és ez után tört ki a verekedés.

Korábban azt is elmondta a rendőrségi szóvivő, hogy a gyöngyösi rendőrkapitányság egy 36 éves gyöngyöspatai férfi ellen indított eljárást a kedd esti verekedés után, csoportosan, felfegyverkezve elkövetett garázdaság megalapozott gyanúja miatt. További hat embert állítottak elő szerdán kora délutánig. A tájékoztatás szerint mintegy 40-50 fős, kéziszerszámokkal felszerelt tömeg verekedett össze négy férfival, akik a cigánysor felé indultak. Az egy súlyos és két könnyű sérültet kórházba szállították. A négy férfi közül az egyik a Véderő „őrmestere”, míg hárman állítólag a Betyársereg elnevezésű szervezet tagjai.

***

Kormányjavaslat: az „első pofon” után itt a második: a Btk. szigorítása az „egyenruhás bűnözés” miatt

A büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását javasolja a kormányzat, mert egy új bűnözési forma, az „egyenruhás bűnözés” jelent meg Magyarországon, jelentette be a miniszterelnök szóvivője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján, a kabinet ülése után. Szijjártó Péter szerint a javaslat értelmében két évig terjedő börtönnel lennének büntethetők azok, akik másokban félelmet és riadalmat keltve a közrend fenntartására irányuló vagy annak látszatát keltő akciókat szerveznek az arra vonatkozó felhatalmazás nélkül. Azok pedig, akik valamilyen közösséggel szemben fenyegető, a közösségben félelmet keltő akciókat szerveznek vagy ilyenekben vesznek részt, három évig terjedő börtönbüntetéssel lennének sújthatók.

A szóvivő tájékoztatása szerint Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülésen arra adott utasítást, hogy még szerdán nyújtsák be a parlamentnek a Btk. szigorítását. Hozzáfűzte, kérni fogják az Országgyűlést, hogy az indítványt a lehető leghamarabb tárgyalja meg és fogadja el.

Szijjártó szerint az „egyenruhás bűnözés” jellemzője, hogy egyenruhát jogosulatlan viselő vagy különböző hatóságok egyenruháihoz hasonló öltözetet viselő emberek csoportosan követik el. „Akik ilyen egyenruhában járkálnak, akik úgy tesznek, mintha joguk lenne bármilyen intézkedésre, joguk lenne bármilyen módon fellépni másokkal szemben, (...) egészen egyszerűen bűnözők, rendbontók”, és Magyarországon egy új bűnözési formát jelenítenek meg. A kormány nem hagyja, hogy ez a bűnözési forma elharapóddzon, gátat vet neki, és megvédi a törvénytisztelő, békés embereket ezektől a bűnözőktől.

Szerinte az „egyenruhás bűnözést” folytató csoportok már pénteken megkapták az „első pofont”, amikor a kormány rendeletet módosított. Ennek nyomán ha valaki állítólagos polgárőrtevékenységet végez a rendőrséggel való egyeztetés nélkül, az szabálysértésnek minősül, és százezer forintig terjedő bírság is kiszabható érte. Ugyanez a helyzet akkor, ha valaki jogosultság nélkül folytat állítólag a közbiztonság megteremtését célzó tevékenységet.

Szerdán „itt van a második pofon ezeknek az egyenruhás bűnözést folytató csoportoknak”, mondta a miniszterelnök szóvivője, aki az egyenruhát érintő kérdésre hozzátette, szerinte minden normális gondolkodású ember világos különbséget tud tenni egy pecázni induló horgász és egy egész közösségben riadalmat keltő hadgyakorlat résztvevője között, még ha ugyanolyan hímzésű vagy terepszínű ruhát is viselnek.

Szijjártó szerint „amellett nem lehet elmenni szó nélkül”, hogy az előző kormány rendszerint elfutott a bűnözők elől, azt kereste, hogyan tudja őket mentegetni. „Az, hogy idáig jutottunk, ennek egyenes következménye.” A jelenlegi kabinet viszont nem elfut a bűnözők elől, hanem elkapja és meg is bünteti őket.

Arra a kérdésre, hogy „miért vártak eddig” a szigorítással, Szijjártó Péter úgy válaszolt: azokon a településeken, ahol eddig hasonló jelenségek keltettek riadalmat, a rendőrség határozott fellépése eredményeképpen nem történt baj. Azonban úgy látják, most „szükség volt erre a két pofonra”.

A gyöngyöspatai verekedésről azt mondta: folyamatosak az előállítások és a kihallgatások. „A rendőrség mindenkit el fog kapni, és mindenki ellen a szükséges intézkedéseket meg fogja tenni”, aki részt vett az éjszakai verekedésben „teljesen függetlenül attól, hogy milyen céllal, milyen indíttatással, kinek a buzdítására tették mindezt”.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az LMP szerint az ünnepek alatt azért kellett evakuálni romákat Gyöngyöspatáról, mert életveszélyben voltak, a szóvivő úgy reagált: ha az LMP-sek ilyet mondanak, akkor az LMP-sek hazudnak. „Mindenki hazudik, mindenki provokál, aki arról beszél, hogy evakuálásról volt szó”, hiszen maga a vöröskereszt tette világossá, hogy egy régebb óta szervezett üdülésre azon a napon utaztak el családok a településről, amikor ezek a híresztelések megjelentek. [Lásd erről korábbi összeállításunkat: Gyöngyöspata: Miért mentek el, és mit mond erről a Fidesz?] Majd ugyancsak a kérdésre hozzátette: „vannak azonban, akik úgy tűnik, hogy a provokációban érdekeltek; ha valaki szerint ez törvényi tényállást valósít meg, akkor az szerintem ne habozzon bejelentést tenni az illetékes szerveknél, akik ezt ki fogják vizsgálni”.

***

A kormány javaslata a Büntető Törvénykönyv módosítására

***

Azonnali intézkedéseket sürget a TASZ

Közlemény: „Gyöngyöspatán 2011. április 26-án este verekedés tört ki a településen jelen lévő szélsőséges csoportok néhány tagja és egyes romák között. A TASZ álláspontja szerint az, hogy a helyzet idáig fajulhatott, a kormány, a belügyi vezetés és a rendőrség felelőssége is.
A településen szélsőséges csoportok március eleje óta tartják rettegésben a roma lakosságot. A rendőrség március első felében hagyta, hogy magukat polgárőrnek kiadó szélsőséges egyenruhások napokon át fenyegetőleg lépjenek fel a romákkal szemben. Az esetenként súlyos, etnikai indíttatású bűncselekmények (pl. közösség tagja elleni erőszak) elkövetőivel szemben a rendőrség nem lép fel, a romák feljelentései, panaszai nyomán nem történnek intézkedések.

A magyar bűnüldöző hatóságok az államot terhelő ez irányú nemzetközi kötelezettség ellenére a mai napig nem alkalmaznak protokollt a gyűlölet-bűncselekmények nyomozására, nem részesítik ezzel kapcsolatos speciális képzésben a hatóság tagjait, szakmai felkészültség híján alulminősítik a rasszista indítékból elkövetett bűncselekményeket. A szélsőségesek időről időre megjelennek Gyöngyöspatán és más településeken, ahol a helyi romákat fenyegetik. Lényeges különbség van aközött, hogy helyben élő emberek konfliktusáról van-e szó, vagy szélsőséges csoportok azért utaznak településekre, hogy ott a szegregátumban élő romákat fenyegessék. Ez önmagában megalapozza a rasszista indítékot.

A rendőrség a Magyar Gárda utódszervezetei és egyéb szélsőséges csoportok jogellenes tevékenységét az egyenruhák és nem a tevékenység felől közelíti meg: a Gárda-egyenruhától eltérő öltözékek miatt szabálysértések hiányára hivatkozik miközben súlyos bűncselekmények elkövetői szabadon lézenghetnek egy településen.

Április 22-én a Véderő meghirdetett kiképzőtáborát Pintér Sándor és a megjelent százas nagyságrendű rendőri erő megakadályozta – de a látványos fellépés pusztán arra volt jó, hogy a kormányzat kinyilatkoztathassa, hogy fenntartja a rendet Gyöngyöspatán.

A feltehetően téves jogi minősítés alapján őrizetbe vett véderősöket hétfőn szabadlábra helyezte a bíróság, ezt követően a rendőrségnek bűnmegelőzési céllal kötelessége lett volna nagy erőkkel kivonulni és biztosítani a lakosság személyi biztonsághoz való alkotmányos jogát.

Sem március 1. és 16. között, amíg a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület „járőrözése” zajlott, sem április 16-a óta, amióta a Véderő tagjai nem hagynak nyugtot a helybeli cigányságnak, a rendőrség a fenti őrizetbevételtől eltekintve nem tett semmiféle hatékony intézkedést a roma lakosok védelme érdekében.

Elfogadhatatlan, hogy a Magyar Köztársaság Rendőrsége csupán olyan erőkkel volt jelen a településen, hogy nem tudta megelőzni a cigánysoron történteket. Amennyiben a rendőrség a tőle elvárható hatékonysággal biztosította volna a rasszista támadások által érintett területet, nem kerülhetett volna sor súlyos sérülésekbe fulladó összecsapásra.

A TASZ felhívja a kormányt, a belügyminisztériumot és a rendőrséget, hogy azonnal intézkedjen a Gyöngyöspatán kialakult súlyos helyzet megoldására és akadályozza meg a szélsőséges csoportok jogellenes tevékenységét.”

[Az Amnesty International „Itt az idő a rasszista erőszak és félelemkeltés megállítására” című közleményét lásd itt.]

***

Pintér Sándor: törvényt sért, aki felfegyverkezve masírozik, meg az is, aki „önbíráskodik” (értsd: védekezik)

Magyarországon senki nem követhet el büntetlenül törvénysértést, sem egyenruhában, sem masírozva, sem dorongokkal felfegyverkezve, sem önbíráskodva, mondta Pintér Sándor belügyminiszter a Gyöngyöspatán történtekkel kapcsolatban a Magyar Televízió Az Este című műsorában, szerdán. Pintér Sándor arra utasította a rendőrséget, hogy ezeket a cselekményeket lehetőleg előzze meg, ha pedig bekövetkeztek, a lehető leggyorsabban reagáljon, szakítsa félbe őket, az elkövetőket pedig állítsa elő.

A belügyminiszter szerint provokáció történt, de arra nem önbíráskodással kell válaszolni. Ezt bizonyítja az is – tette hozzá –, hogy Gyöngyöspatán az önbíráskodók közül két ember jelen pillanatban is őrizetben van. Mindkét féllel szemben el fognak járni.

Pintér Sándor is elmondta, hogy mindössze öt bűncselekmény történt Gyöngyöspatán márciusig, tehát nem egy „bűnügyileg fertőzött területről” van szó.

Arról, hogy múlt pénteken 267 roma asszony és gyermek hagyta el a települést, és utazott Csillebércre és Szolnokra, a miniszter kijelentette, ez egy előre megszervezett akció volt: hétfőn már szervezték a nők és a gyerekek elhelyezését a csillebérci táborba, kedden ezt meg is erősítették egy írásbeli nyilatkozattal, majd megrendelték a buszokat. A tárcavezető – a Véderő elnevezésű szervezetnek a romatelep szomszédságába a hétvégére meghirdetett katonai kiképző táborára utalva – közölte: hétfőn még sehol nem volt probléma. „Ezt valaki megszervezte, erre valaki rákészült, pénzt adott.”

A belügyminiszter jogértelmezési problémának tekinti azt, hogy az Egri Városi Bíróság döntése alapján a Véderő hétvégén őrizetbe vett tagjait elengedték, mondván, nem minősülhet garázdaságnak az, ha egy magánterületen emberek terepszínű ruhában vannak. Szerinte ez a jogértelmezési különbség nem most vetődött fel először. Hajdúhadházon is előállították azokat, akik fekete egyenruhában masíroztak, de a debreceni bíróság határozatában nem ítélte ezt garázdaságnak. A miniszter „jogi, rendőri, miniszteri” meggyőződése szerint ugyanakkor ez már garázdaság volt. Szerinte a felvonulók már ott is félelmet és riadalmat keltettek az állampolgárok egy részében. Ugyanez történt most Gyöngyöspatán. Előre látták, hogy milyen következményei lesznek, ha itt jelentős létszámban megjelennek a Véderő aktivistái. Ezt meg akarták akadályozni, de nem sikerült. Azonban léptek: a szabálysértésről szóló kormányrendeletben megtiltották az ilyen jellegű masírozást és szabálysértéssé tették. Ha ilyen cselekményt észlel a rendőrség, abban a pillanatban intézkedni fog és előállítja a szabálysértőket.

***

Balog Zoltán: a romák megsegítésének legnagyobb feladata a többségi társadalom megnyerése; a félkatonai csoportok a magyar nácik idejét idézik fel

A magyarországi roma közösség megsegítésén belül a legnagyobb feladat a nem roma többség megnyerése az ügynek, és meggyőzése arról, hogy a társadalom szélére szorult közösségek integrációja az egész társadalom javát szolgálja - mondta szerda este Londonban Balog Zoltán.

A közigazgatási és igazságügyi minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára a londoni magyar nagykövetség és a londoni Magyar Kulturális Központ által az európai és a magyar roma stratégiáról szervezett konferencián szólalt fel. A rendezvényt az EU londoni képviseletén tartották.

A magyar szakpolitikus a roma közösség problémáinak gyökereiről elmondta: a kommunista rendszer bukása után összeomlott – és azóta is alacsony – a szakképzetlen munkaerő iránti kereslet, és ez különösen keményen sújtotta a roma lakosságot, hiszen a tízmilliós Magyarországon 1988 és 1990 között 1,5 millió munkahely szűnt meg.. Balog Zoltán szerint azoknak a szakképzetlen munkavállalóknak a zöme, akik az átalakulási időszakban elvesztették állásukat, azóta is munkanélküli.

Balog Zoltán az elmúlt években elkövetett romagyilkosságokról azt mondta: létrejött egy olyan politikai mozgalom, amely „felfedezte, hogy tőkét kovácsolhat e feszültségekből”.

A politikus a Jobbikot olyan szélsőséges politikai pártnak nevezte, amely nyíltan és nagyon populista módon cigánybűnözésként és -terrorként emlegeti ezeket a problémát, a romákat nevezi a konfliktusok okozóinak, és az úgynevezett cigánybűnözés ellen „alternatív félkatonai csoportok” révén ígér védelmet. Ezek – a bűnözés elleni védelemhez fűződő indokolt elvárás kielégítésének jegyében – olyan „veszélyes politikai folklórt” teremtenek, amely a II. világháború alatt tevékenykedő magyar nácik idejét idézi. Fontos azonban a különbségtétel: ha az emberek elfogadják is az úgynevezett gárdákat, félkatonai csoportokat, az nem azt jelenti, hogy náci jelképekkel rokonszenveznének.

***

Gyöngyöspatához kapcsolódó egyéb hírek

Kállai Ernő azonnali találkozót kezdeményezett a miniszterelnökkel
Gyurcsány Ferenc egymillió forintot ajánlott fel a helyi romák segítésére
Mesterházy: átfogó intézkedéseket sürget az MSZP a válsághelyzet felszámolásáért
LMP: a Fidesz és a Jobbik kéz a kézben állította elő a mostani helyzetet
Jobbik: a Fidesz-kormányzat nem képes garantálni a közbiztonságot
Jobbik: a "cigányterror" nem a Jobbik felelőssége


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!