rss      tw      fb
Keres

Cséfalvay: vonzóvá kell tenni a magyar üzleti környezetet

MTI 2011. április 28., csütörtök 15:12

A kormány célja, hogy Magyarországon a közép-kelet-európai régió legvonzóbb üzleti környezete jöjjön létre, ezt szolgálja a vállalkozások adminisztratív terheinek jelentős csökkentése is - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) stratégiai államtitkára csütörtökön Budapesten.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán az államtitkár hangsúlyozta: a bürokrácia-csökkentő program keretében egyszerűsödik a vállalkozások adóztatása, és 200 millió forintos árbevételig nem lesz kötelező a könyvvizsgálat sem, valamint visszavágják a foglalkoztatással kapcsolatos adminisztrációt.

Hozzáfűzte: a múlt héten bejelentett, az adminisztratív terhek 500 milliárd forintos csökkentését lehetővé tevő csomag részeként az egyes ágazatok speciális problémáira koncentrálva dolgoznak ki további bürokrácia-csökkentő lépéseket.

Cséfalvay Zoltán szólt arról is, hogy a változtatások kulcseleme lesz azok stabilitása, vagyis az érintett területeken kiszámíthatóvá teszik az adminisztrációs terheket.

A Széll Kálmán Terv középpontjában az államadósság csökkentése áll - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a tervnek központi része a munkaerő-piaci aktivitás ösztönzése is, az, hogy az embereket a szociális ellátórendszer forrásai helyett a munka világa felé orientálják.

Kérdésre válaszolva elmondta: a munkanélküliségi ráta növekedése főként szezonális okokkal magyarázható, és mivel a kormány most kezdi meg a foglalkoztatás - beleértve a közmunka rendszerének - átalakítását, és megújul a Munka törvénykönyve is, egyelőre ki kell várni, míg ezeknek az intézkedéseknek a hatása jelentkezik.

A korábban inaktív státuszban lévők jelenlegi munkanélküli státusza inkább átmeneti állapotként fogható fel az állásba kerülés felé vezető úton - mondta Cséfalvay Zoltán.

Az államtitkár szerint a kis- és közepes vállalkozások és nagyobb cégek, befektetők között az innováció jelenti a kapcsolódási pontot.

A magyarországi kutatás-fejlesztés átalakításáról elmondta: az intézményrendszer átalakítását tavaly a Nemzeti Innovációs Hivatal létrehozásával elvégezték, az idei feladat a finanszírozási rendszer áttekintése. Utóbbi magában foglalja a meglévő innovációs járulékrendszer vizsgálatát, valamint a pótlólagos források - kockázati tőke bevonása, közbeszerzések - bevonási lehetőségeinek áttekintését.

A kormány ezenkívül megfontolja, hogy ne csak közvetlen támogatásokkal, hanem adókedvezményekkel is segítsék a vállalkozások kutatás-fejlesztési tevékenységét - emelte ki Cséfalvay Zoltán.