rss      tw      fb
Keres

Gyöngyöspata - OGY - Az LMP részt vesz a parlamenti vizsgálóbizottság munkájában

MTI 2011. április 28., csütörtök 15:16

Az LMP örömmel részt vesz a fideszes Kocsis Máté által javasolt, a gyöngyöspatai eseményeket vizsgáló, tényfeltáró bizottság munkájában - közölte csütörtökön az MTI-vel Dorosz Dávid. Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja szerint a testületnek ki kellene derítenie, hogy "a kormány miért hagyta magára a vidéki Magyarországot".

A politikus azt mondta, annak okait is fel kell tárni, hogyan fordulhatott elő, hogy a kabinet a gyöngyöspatai helyzetet "először távcsővel figyelte, aztán elment nyaralni". Kijelentette, hogy a bizottság munkájának a "kormány tehetetlenségéről és a kialakult helyzetben játszott szerepéről" kell szólnia.

Véleményük szerint azért is születhetett meg az ellenzék felelősségét is vizsgáló bizottság ötlete, mert a "kormány piár-boszorkánykonyhájában" azt találták ki, hogy "a saját hibáikat és tehetetlenségüket rákenjék az ellenzék pártjaira". Parlamenti pártként viszont kötelességüknek tartják, hogy minden vizsgálóbizottság munkájában részt vegyenek és azt is el akarják érni, hogy a testületben a valódi problémákról és a valódi megoldásokról legyen szó.

A képviselő leszögezte, hogy a kabinetnek egy év kormányzás után rendet és biztonságot kellett volna hoznia a vidéken élők számára, de ez nem sikerült. Ezért is meg kell tudni, hogy miért folyhatott vér Gyöngyöspatán és hogyan lehet elejét venni a hasonló eseményeknek - hangzott el.

Dorosz Dávid hangsúlyozta, hogy az LMP minden, az ilyen helyzetek megoldására szolgáló javaslatot támogatni fog, így a kormánynak a Btk. szigorítására tett kezdeményezését is jó irányba tett lépésnek tartják. Hozzátette, véleményük szerint ez a szigorítás viszont csak akkor működik, ha egyúttal az LMP hét eleji javaslatait is elfogadják. Schiffer András frakcióvezető kedden jelentette be, hogy pártjuk a büntető törvénykönyv módosításával adna hatékonyabb védelmet a csoportos erőszak különböző formái ellen

A képviselő hangsúlyozta, hogy a kormány nem tűrheti el az erőszakot és a hatalmon lévőknek minden állampolgárt meg kell védeniük. "Azokat is, akiknek a kertjéből egy egész élet munkájának az eredményét lopják el és azokat is, akiket különböző akciókkal tartanak rettegésben" - mondta Dorosz Dávid.