rss      tw      fb
Keres

Az ÚSZT vállalkozásfejlesztési pályázatai a legnépszerűbbek a kkv-k körében

MTI 2011. április 28., csütörtök 16:02

Az Új Széchenyi Terv vállalkozásfejlesztési pályázatai a legnépszerűbbek a kis- és középvállalkozások (kkv) körében - közölte a K&H Bank Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

A bank megbízásából márciusban mintegy 700 hazai kkv vezetőjét kérdezték meg arról, mennyire ismerik, és hogyan ítélik meg az Új Széchényi Terv (ÚSZT) pályázati lehetőségeit.

A tavalyi utolsó negyedévhez képest 25-ről 36 százalékra nőtt azon vállalati vezetők aránya, akik a meghirdetett pályázatok között találtak a cégük számára hasznosnak ítélt kiírást, viszont a vállalkozások 36 százaléka nehéznek ítélte a pályázati rendszert.

Jelenleg a vállalkozások 36 százaléka tervezi, hogy az ÚSZT keretében meghirdetett pályázatokon részt vesz, a középvállalkozások körében ez az arány magasabb, mintegy 47 százalék.

A felmérés rámutatott arra, hogy a stratégiai programok közül egyértelműen a vállalkozásfejlesztési terület a legismertebb és a legvonzóbb a kkv-k számára. A megkérdezett cégvezetők 83 százaléka hallott a vállalkozásfejlesztési pályázatokról, és a pályázni szándékozók négyötöde ezen a területen kíván benyújtani támogatásigénylést.

A programok közül a foglalkoztatási, valamint a zöldgazdaság-fejlesztési programok keltették még fel a kisvállalkozások érdeklődését. Az uniós pályázati lehetőségekről a megkérdezettek 70 százaléka az interneten keresztül szerzett tudomást, de továbbra is fontos szerepet tölt be a személyes tájékozódás, illetve a szaklapok ez irányú információja.

A felmérés szerint az Új Széchényi Terv ismertsége jelentős a kkv-k körében, a vállalkozások mindössze 4 százaléka jelezte, hogy nem hallott még a programról, 82 százalékuk legalább nagyvonalakban ismeri a gazdaságfejlesztési célokat és a támogatási területeket.