rss      tw      fb
Keres

Udvardy György: cél az egyházmegye szabályos működése

MTI 2011. április 28., csütörtök 16:43

Udvardy György püspök, a Pécsi Egyházmegye új vezetője az egyházmegye szabályszerű működésének biztosítását, a "békesség és a szolgálat szellemének előmozdítását" tartja legfontosabb jövőbeni feladatának.

A hivatalába húsvéthétfőn beiktatott főpásztor csütörtökön, a pécsi püspöki palotában tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: az egyházmegyei hivatal átvételét követően áttekintette a püspökség helyzetét, tájékozódott a folyamatban lévő ügyekről, és ennek eredményeként kijelenthető, nincs olyan adat, amely aggodalomra adhatna okot az egyházmegye gazdálkodásával kapcsolatban. Vagyis az egyházmegye anyagi helyzete nem tesz szükségessé árveréseket, egyes vagyonelemek eladását.

"Nincs okom rá, hogy az elmúlt hónapok eseményei miatt változtatásokat tervezzek, hiszen az indokolt változtatásokra már sor került. Természetesen, ha a feladatok, a munka menete megkívánja, ilyen lépéseket is teszek" - jegyezte meg Udvardy György. Utalt rá: a püspöki helynök, az irodai igazgató és a vagyonkezelő posztján beiktatását követően nem történt változás.

Udvardy György az egyházmegyét érintő rendőrségi nyomozással kapcsolatban azt mondta, független vizsgálatról van szó, melybe nem kíván beleszólni. A nyomozás állásáról ő is a sajtóból értesül, tudomása szerint az jelenleg ismeretlen tettes ellen folyik.

Terveiről szólva megjegyezte, hogy bár minden energiáját az egyházmegye vezetésének szenteli, májusban Rómába utazik és kihallgatás keretében - a szokásoknak megfelelően - tisztelgő látogatást tesz XVI. Benedek pápánál.

Paptestvéreivel május 3-án tárgyal, és a közeljövőben felkeresi Pécs, valamint Szekszárd polgármesterét. Szeretné felvenni a kapcsolatot a világi hatóságokkal is, és találkozni kíván az egyházmegyei oktatási és szociális intézményekben dolgozókkal.

Udvardy György hangsúlyozta: a belé vetett nagyfokú bizalom jeleként értékeli a beiktatásán megjelent papok és püspökök, közéleti szereplők, valamint intézményi képviselők magas számát.

Kitért arra, hogy már első munkanapja végén kellemes élményeket szerzett Pécsről, amikor a várossal ismerkedve egy lány az utcán csokoládéval kínálta. "Amikor megkérdeztem tőle, miért kapom az édességet, azt válaszolta, szeretné, ha jó véleménnyel lennék a pécsi fiatalokról" - mondta a Pécsi Egyházmegye új vezetője.

A Pécsi Egyházmegye az új püspök beiktatását és Mayer Mihály januári lemondását megelőzően tavaly októberben került a figyelem középpontjába. Az ügyészség nyomozást rendelt el, miután feljelentők bűncselekményekkel, köztük pénzügyi, okirat-hamisítási és szexuális ügyekkel hozták összefüggésbe Mayer Mihályt, valamint Wolf Gyula volt egyházmegyei gazdasági igazgatót. Az ügyben csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nyomoz.

Mayer Mihály lemondását követően a püspökséget irányító Veres András apostoli kormányzó a hívekhez intézett februári körlevelében azt írta: "a sajtóban is tárgyalt esetek nem mindegyikében érte alaptalanul vád az egyházmegyét".

Mayer Mihály ugyanakkor egy március elején adott televíziós interjúban azt mondta: nem tud arról, hogy a püspökségnél gazdasági visszaélések és szexuális bűncselekmények történtek volna. Felhívta a figyelmet arra, hogy a feljelentésekben foglalt állításokat bizonyítani kell. Hangoztatta, hogy megítélése szerint a média ebben a témában nem biztosította az ártatlanság vélelmét, az ügyben egy személy ellen irányuló médiaháború, "médialincselés" folyik.