rss      tw      fb
Keres

Munkalassító sztrájkot helyezett kilátásba a Kapos Volán Autóbusz-közlekedési Szakszervezet

MTI 2011. április 29., péntek 14:54

Munkalassító sztrájkot helyezett kilátásba a Kapos Volán Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (KVASZ), ha a munkáltató Kapos Volán Zrt. május 10-ig nem szünteti be törvénysértő magatartását, továbbra sem vonja le a szakszervezeti tagoktól a tagdíjat, és a munkaidő-kedvezmény pénzbeli megváltását a szakszervezetnek nem fizeti ki.

Az érdekképviseleti szervezet elnökségének pénteki ülésén meghozott döntésről Dobi István, a KVASZ elnöke tájékoztatta az MTI-t.

Közölte: a kollektív szerződésben foglaltak be nem tartása miatt tervezett munkalassító sztrájkra május 17-én kerül sor, amennyiben a jelzett időpontig nem történik változás a vitatott kérdésekben.

A munkalassító sztrájk abban valósul meg, hogy a munkavállalók minden területen a szabályok és előírások legszorosabb betartásával végzik majd tevékenységüket - tájékoztatott a KVASZ elnöke, hangsúlyozva: "minden felelősséget, ami a munkalassító sztrájkból eredhet, szakszervezetünk a hatályos Kollektív Szerződést 2011. április 4-óta megsértő munkáltatóra hárítja át".

Az elnökség azt követően döntött a munkalassító sztrájkról, hogy csütörtökön kézhez kapták a Kaposvári Munkaügyi Bíróság végzését, amelyben kérelmüket a bíróság érdemi vizsgálat nélkül elutasította. A kérelmet a Kapos Volán Zrt. mint munkáltató ellen nyújtotta be a szakszervezet, mivel a szakszervezeti tagok márciusi munkabéréből a munkáltató nem vonta le a tagdíjat.

Az elutasítás fő oka az volt, hogy a szakszervezet a munkáltatónak megküldött levélben nem nevezte meg a munkáltató jogellenes intézkedését - jegyezte meg Dobi István. Hozzátette: a bíróságtól vártak segítséget, jogszolgáltatást a munkáltató jogsértésével szemben, értetlenül fogadták az elutasítást. "Természetesen a Kaposvári Munkaügyi Bíróság elutasító végzését megfellebbezzük" - jelezte a KVASZ elnöke.