rss      tw      fb
Keres

Sukoró-ügy - Mesterházy hisz Gyurcsány ártatlanságában

MTI 2011. április 29., péntek 14:56

Mesterházy Attila hisz Gyurcsány Ferenc ártatlanságában, és úgy véli: az ügyészség politikai megrendelést teljesített a volt miniszterelnök meggyanúsításával.

Az MSZP elnöke pénteken újságíróknak azt mondta: ő és az MSZP is minden eszközzel támogatni fogja Gyurcsány Ferencet, s erről a korábbi kormányfőt is biztosította.

Mesterházy Attila kijelentette: visszautasítja és vérlázítónak tartja, hogy a Fidesz "a politikai harcait az igazságszolgáltatás felhasználásával akarja elrendezni, és végképp megdöbbentő, hogy az ügyészség végrehajtotta a politikai megrendelést".

Hozzátette: bár a kormányváltás óta folyamatosan olyan eseményeket tapasztalnak, amelyek egy jogállamban elfogadhatatlanok, "úgy tűnik, hogy a Fidesz mindig tud újabb és újabb mélységekbe ereszkedni, így tönkre fogja tenni a magyar demokráciát és a jogállamiságot".

Gyurcsány Ferenc pénteken a Facebookon jelentette be, hogy a Legfőbb Ügyészség mentelmi jogának felfüggesztését kéri a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben. Egyúttal jelezte, kéri a parlamentet, hogy adja ki az ügyészségnek, azaz függessze fel mentelmi jogát.

A Legfőbb Ügyészség később azt közölte az MTI-vel, hogy hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, gyanúsítotti kihallgatása érdekében kérte a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél Gyurcsány mentelmi jogának felfüggesztését.

Az ügyészség emlékeztetett: a Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009 áprilisa óta folytat nyomozást egyes sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok cseréjével összefüggésben. Eddig öt gyanúsítottat hallgattak ki és számos más nyomozati cselekmény is történt.

Gyurcsány Ferenc ellen hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt 2009 októberében Schiffer András, az LMP jelenlegi frakcióvezetője tett feljelentést.

A Legfőbb Ügyészség a mentelmi jog felfüggesztését célzó indítványról csütörtökön írásban értesítette a szocialista politikust. Az ügyben további gyanúsítások és eljárási cselekmények várhatók - közölte az ügyészség az MTI-vel.