rss      tw      fb
Keres

Hivatali visszaélés a gyanú Gyurcsány Ferenccel szemben – Schiffer feljelentése alapjánHivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, gyanúsítotti kihallgatása érdekében kérte a legfőbb ügyész az Országgyűlés elnökénél Gyurcsány Ferenc mentelmi jogának felfüggesztését – közölte az MTI-vel a Legfőbb Ügyészség pénteken.

A Központi Nyomozó Főügyészség különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt 2009. áprilisa óta folytat nyomozást összefüggésben egyes sukorói, illetve albertirsai és pilisi ingatlanok cseréjével. A nyomozás során eddig öt gyanúsítottat hallgattak ki, és számos más nyomozati cselekmény is történt.

Az ügyészség emlékeztetett: 2009 októberében Schiffer András, az LMP jelenlegi frakcióvezetője tett feljelentést Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök ellen hivatali visszaélés bűntettének gyanúja miatt.

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben különböző – mentelmi jogot nem sértő – eljárási cselekményeket végzett el, összegyűjtve a szükséges bizonyítékokat. „Mindezek alapján a hivatali visszaélés bűntettének megalapozott gyanúját állapította meg” – írja az ügyészség közleménye. „Gyurcsány Ferenc országgyűlés képviselő gyanúsítotti kihallgatásához mentelmi jogának a felfüggesztése szükséges”, ezért a legfőbb ügyész kezdeményezte ezt az Országgyűlés elnökénél.

A Legfőbb Ügyészség a csütörtökön az indítványról írásban értesítette Gyurcsány Ferencet. Az ügyben további gyanúsítások és eljárási cselekmények várhatók.

A volt kormányfő a nap folyamán a Facebookon jelentette be, hogy kezdeményezték mentelmi jogának felfüggesztését. „A Legfőbb Ügyészség mentelmi jogom felfüggesztését kezdeményezte. Ahogy korábban ígértem, lemondok mentelmi jogomról. Arra kérem a parlamentet, hogy adjon ki az ügyészségnek” – írta a szocialista politikus. „Ha a bíróságon kell megküzdeni önmagamért, politikámért, vagy éppen politikai ellenfeleimmel, hát legyen. Állok elébe.”

Az LMP 2009 októberében jelentette fel Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt hivatali visszaélés miatt. A legfőbb ügyészhez címzett feljelentésében a párt arra hivatkozott, hogy a sukorói King's City-beruházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály előkészítése során megszegték a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tavaly novemberben arról beszélt: küszöbön áll Gyurcsány Ferenc büntetőjogi felelősségre vonása a sukorói ingatlanügyben. A fideszes politikus arra hivatkozott, hogy Schiffer András feljelentésében egyrészt azt írta, Gyurcsány utasítást adott a sukorói telekcsere lebonyolítására. A másik tényállási elem pedig azzal kapcsolatos, hogy a sukorói kaszinóberuházást annak ellenére nyilvánították nemzetgazdasági szempontból kiemeltté, hogy a koncessziós szerződést csak hónapokkal később, 2009 októberében írta alá Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter, így Gyurcsány Ferenc tudta, hogy a kiemeltté nyilvánítással jogszabályt sért.

***

A legfőbb ügyész indítványa, amelyben Gyurcsány Ferenc szocialista képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kéri, megérkezett az Országgyűlés elnökéhez. A parlament honlapján elérhető adatok szerint a jövő hét szerdára már korábban kitűzött bizottsági ülés napirendjén nem szerepel Gyurcsány Ferenc mentelmi ügye, amelynek kiegészítését az MTI értesülése szerint a testület elnöke nem is tervezi.

***

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke pénteken újságíróknak azt mondta: ő és az MSZP is minden eszközzel támogatni fogja Gyurcsány Ferencet, s erről a korábbi kormányfőt is biztosította. Egyben visszautasítja és vérlázítónak tartja, hogy a Fidesz „a politikai harcait az igazságszolgáltatás felhasználásával akarja rendezni, és végképp megdöbbentő, hogy az ügyészség végrehajtotta a politikai megrendelést”.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!