rss      tw      fb
Keres

Futó Barnabás ügyvéd: nem mondhat le mentelmi jogáról Gyurcsány Ferenc

MTI 2011. április 29., péntek 17:01

Nem mondhat le mentelmi jogáról Gyurcsány Ferenc, erre a hatályos jogszabályok nem adnak lehetőséget; a mentelmi jog felfüggesztéséről az Országgyűlésnek kell döntenie a mentelmi bizottság javaslata után a jelen levő képviselők kétharmados többségével - mondta az MTI-nek Futó Barnabás ügyvéd, aki számos, mentelmi joggal érintett büntetőügyben járt el.

Gyurcsány Ferenc pénteken a Facebook közösségi portálon jelentette be, hogy a legfőbb ügyész kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését. "Ahogy korábban ígértem, lemondok mentelmi jogomról. Arra kérem a parlamentet, hogy adjon ki az ügyészségnek" - írta bejegyzésében.

A szocialista politikus hozzátette: a tájékoztatás szerint hivatali visszaéléssel gyanúsítják. A volt kormányfő - mint fogalmaz - csak feltételezni tudja, milyen ügyben, de az értesítésben megnevezett büntetőügy a sukorói kaszinóberuházást fedi. "Ha a bíróságon kell megküzdeni önmagamért, politikámért vagy éppen politikai ellenfeleimmel, hát legyen. Állok elébe" - közölte Gyurcsány Ferenc a közösségi oldalon. A Legfőbb Ügyészség az indítványról csütörtökön értesítette a volt kormányfőt. Az Országgyűlés sajtófőnöke pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy megérkezett a házelnökhöz a legfőbb ügyész indítványa. Altorjai Anita elmondta, hogy Kövér László a kezdeményezést továbbította a mentelmi bizottságnak. A parlament honlapján elérhető adatok szerint a jövő hét szerdára már korábban kitűzött bizottsági ülés napirendjén nem szerepel Gyurcsány Ferenc mentelmi ügye, és a napirend kiegészítését az MTI értesülése szerint a testület elnöke nem is tervezi. Az LMP 2009 októberében jelentette fel Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt hivatali visszaélés miatt. A legfőbb ügyészhez címzett feljelentésében a párt arra hivatkozott, hogy a sukorói King,s City-beruházást kiemelt jelentőségűvé nyilvánító jogszabály előkészítése során megszegték a nyilvánosságra és az állampolgárok bevonására vonatkozó törvényi rendelkezéseket. Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tavaly novemberben arról beszélt: küszöbön áll Gyurcsány Ferenc büntetőjogi felelősségre vonása a sukorói ingatlanügyben. A fideszes politikus kifejtette, Schiffer András, az LMP frakcióvezetője feljelentésében azt írta, Gyurcsány utasítást adott a sukorói telekcsere lebonyolítására. A másik tényállási elem pedig azzal kapcsolatos, hogy a sukorói kaszinóberuházást annak ellenére nyilvánították nemzetgazdasági szempontból kiemeltté, hogy a koncessziós szerződést csak hónapokkal később írta alá Oszkó Péter akkori pénzügyminiszter, így Gyurcsány Ferenc tudta, hogy a kiemeltté nyilvánítással jogszabályt sért - közölte.

Budai Gyula akkor reményét fejezte ki, hogy a legfőbb ügyész a hatályos büntetőjogi jogszabályoknak megfelelően dönt a volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztéséről, és "nem fog falazni Gyurcsány Ferencnek" a legfőbb ügyészség.

***

A szerk. megjegyzése: Gyurcsány Ferenc azt írta a Facebookon: "Ahogy korábban ígértem, lemondok mentelmi jogomról. Arra kérem a Parlamentet, hogy adjon ki az ügyészségnek." Vagyis Futó Barnabás ügyvéd és az MTI nyitott kapukat dönget.