rss      tw      fb
Keres

Gyurcsány: most kezdődik a harc

MTI 2011. május 1., vasárnap 16:29

"No pasarán! Nem törnek át" - az ismert antifasiszta politikai szlogennel üzent Gyurcsány Ferenc a miniszterelnöknek vasárnap az MSZP városligeti majálisán, hozzáfűzve: május elseje a harc kezdetének napja, és a küzdelem végén le fogják győzni Orbán Viktort.

A szocialista politikus - akit mintegy kétezren hallgattak az esőben, és akinek színpadra lépésekor többen azt skandálták: "Húzzunk bele!" - a jelenlévőkhöz szólva elmondta: sokat jelent neki a belőlük áradó elszántság, és az, hogy az elmúlt napokban kapott üzenetekből azt olvasta ki, van kire támaszkodnia.

Ezután felidézte, hogy az új alkotmány elfogadtatása miatt a köztársaság elárulásával, a szabadság eltiprásával, szociális érzéketlenséggel vádolta a miniszterelnököt és kormányát. "Ma többet mondunk, azt mondjuk: No pasarán! Nem törnek át! Nem törik át a köztársaságpártiak erős hitét, nagy politikai közösségét" - folytatta.

Azt is mondta: a kormány nem törheti át a demokraták falát, mert a demokraták sokan vannak, és értik, hogy új politikai közösséget kell szervezniük "Orbán önkényével szemben", hogy nincs okuk megbékélni "1989 alkotmányosságának sárbatiprójával". "Mi őt legyőzni akarjuk, és le is fogjuk győzni" - hangoztatta.

A volt kormányfő kijelentette: május elseje a küzdelem és a harc kezdetének napja, amikor "azt üzenjük a köztársaság ellenfeleinek, hogy szembetalálkoznak velünk, és mi a végén erősebbek leszünk".

"Erős a munkás emberek hosszú sorának fala, akik azt mondják: nem engedjük, hogy (...) elvegyétek szabadságunkat, elvegyétek éjszakai bérpótlékunkat, mert nektek ott a kormányban még soha nem égett a szemetek éjfél után, két órakor a fonógép mellett, mert nektek még soha nem kellett ötvenezer forintból megélni. Mi, magyar munkások azt mondjuk: No pasarán!" - fogalmazott.

A volt miniszterelnök megismételte: a kormányváltáshoz előbb újra kell szervezni a demokratikus ellenzéket, és meg kell alkotni a nyugatos polgári Magyarország programját. Ezt azzal indokolta, hogy nem elég mandátumot kapni Orbán Viktor leváltására, mert "Orbán el fog bukni előbb vagy utóbb", hanem mandátumot kell szerezniük arra is, hogy mi következzen utána. "Ha eljött az idő, akkor (...) politikai riválisunk szemébe nézünk, és azt mondjuk, hogy jöhet a küzdelem. Ha eljön a küzdelem órája, megküzdünk, és nem törnek át. No pasarán!" - zárta beszédét Gyurcsány Ferenc.

Az MSZP majálisán Gyurcsány mellett három másik korábbi pártelnök is felszólalt.

Kovács László arról beszélt, hogy a szocialisták az 1990-es és az 1998-as választási vereség után is összegyűltek május elsején, a győzelemben reménykedve, tudva, hogy amit akarnak, sokkal több embernek jó annál, mint amit ellenfeleik tesznek. "2014-ben megint a győzelem jön, a győzelemnek kell jönnie, mert hónapról hónapra százezrekkel nő azok száma, akik rájönnek, hogy csúnyán rászedték őket" - mondta. Bírálta az egykulcsos adórendszert és a kormány Európa-politikáját, stílusát is.

Hiller István kijelentette: a kabinet a tankötelezettség korhatárának leszállításával el akarja venni a felemelkedés esélyét a rászoruló fiataloktól, és azt a régi rendet kívánja helyreállítani, amelyben nem számít a tehetség, a gazdagok még gazdagabbak, a szegényebbek még szegényebbek lesznek.

Lendvai Ildikó arra mutatott rá, hogy a szocialisták is felelősek azért, hogy a Fidesz-KDNP kétharmados többséget szerezhetett, hogy "demokratikus választásokon kétharmados diktatúra szabadult az országra", ezért még nagyobb az MSZP felelőssége abban, hogy leváltsák a kormányt.