rss      tw      fb
Keres

OGY - Kormánypárti javaslat könnyítené a közoktatási intézmények átadását

MTI 2011. május 3., kedd 6:30

Nem tartozna a közbeszerzési szabályok hatálya alá a közoktatási intézmény fenntartói jogának más fenntartónak történő átadása kereszténydemokrata és fideszes képviselők hétfőn, a parlamentnek benyújtott közbeszerzési törvényt módosító javaslata értelmében.

Az Országgyűlés honlapján közzétett képviselői önálló indítvány szerint a közoktatásról szóló törvény alapján, a helyi önkormányzat kötelező közoktatási feladatának és a közoktatási intézmény fenntartói jogának más fenntartónak történő átadása nem tartozna a közbeszerzési szabályok hatálya alá, az ilyen megállapodás nem tekinthető szolgáltatás megrendelésének vagy szolgáltatási koncessziónak.

Mint írták, a közbeszerzési törvény alkalmazása rendkívüli terhet róna az önkormányzatokra, mind adminisztrációs, mind pénzügyi szempontból.

Kitértek arra is, hogy a közoktatási törvény tavalyi módosítása után a helyi önkormányzatok érdekeltebbé váltak abban, hogy közoktatási intézményeiket megállapodás keretében átadják más intézményfenntartó jogosultsággal rendelkező jogi személyeknek, így egyebek között egyháznak, egyházi jogi személynek.

Az ilyen intézményfenntartói jog átadása mindeddig a két fél egyoldalú akaratnyilvánítását tartalmazó megállapodás alapján történt.

Felvetődött azonban az, hogy harmadik személy megtámadhatja a megállapodást és a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordulhat, mivel az oktatással kapcsolatos szolgáltatások - így az intézményfenntartás is - a közbeszerzésről szóló törvény mellékletében fellelhetők.

Nagy Kálmán (KDNP) a javaslat egyik jegyzője az MTI-nek egyebek között azzal indokolta a módosítást, hogy a jövőben minél több olyan iskolát működtethessenek legalább részben az egyházak, amelyek kifejezetten problémás, nehezen nevelhető gyermekek képzésével foglalkoznak. Ez természetesen a szülői közösség és a tantestület beleegyezése után valósulhatna meg - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: ezáltal az oktatás színvonala és a nevelés is javítható lenne.

Figyelemmel arra, hogy az új közbeszerzési törvény várhatóan csupán novemberben lép hatályba, ezért javasolják a jelenleg hatályos közbeszerzési törvény módosítását a fentiek szerint.