rss      tw      fb
Keres

Médiatörvény - Az RSF osztrák irodavezetője a magyar médiatörvényről és az EU törekvéseiről

MTI 2011. május 3., kedd 12:20

A magyar médiatörvény megmutatta, hogy még Európa közepén is milyen könnyen megtörténhet a sajtószabadság korlátozása; az azonban kétséges, hogy egy közös uniós "médiatörvény" segítene-e megakadályozni a hasonló eseteket - vélekedett a Riporterek Határok Nélkül (RSF) ausztriai szervezetének elnöke egy keddi osztrák lapban megjelent cikkében.

A világban 160 sajtómunkás ül börtönben, Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) Nobel-békedíjas kínai ellenzéki író, a felesége, valamint Aj Vej-vej (Ai Weiwei), a kínai rendszert bíráló művész holléte ismeretlen - hívta fel a figyelmet a sajtószabadság világnapja alkalmából a Der Standard című liberális lapban Rubina Möhring. Az Európai Unión belül is vannak azonban "több mint nyugtalanító" média- és ezzel demokráciapolitikai hiányosságok - tette hozzá.

Felidézte, hogy Viviane Reding uniós biztos februárban a Der Standardnak adott interjúban azt mondta, legkevesebb tíz tagállamban, köztük Ausztriában nem a legjobb a sajtószabadság állapota. Reding "kijózanító" helyzetértékelése - tette hozzá - az új magyar médiatörvényhez kapcsolódóan hangzott el. A törvényt a szerző "rendkívül korlátozóként" jellemezte. Az EU reakciója először felháborodott, de végül "puha" volt, Magyarország "enyhén módosította a törvényt és ezzel a dolog el volt intézve" - vélekedett.

Ebben az összefüggésben "felerősödtek egy közös EU-s médiatörvényt szorgalmazó hangok is". A szerző szerint alapjában véve ez helyes cél és elméletileg optimális megoldás is, a gyakorlatban azonban kérdéses egy ilyen terv sikere.

Jelenleg a demokráciapolitikai mérleg serpenyőjében jóval kevesebbet nyomnak az emberi jogok, mint az úgynevezett biztonságpolitika - írta. Az adatvédelem "megadja magát" az adatforgalom rögzítéséről szóló előírásoknak, és a mobiltelefonokat az egyének tartózkodási helyének meghatározására lehet felhasználni - sorolta az aggályok között.

Felidézte, hogy Viviane Reding egységes uniós médiatörvényt szorgalmazott. Kérdéses azonban, hogy egy közös európai törvényhozás valóban képes-e javítani a sajtószabadság helyzetét. A sajtószabadság az emberi jogok "kosarába" tartozik, ezeket pedig időközben az úgynevezett "puha" témák között kezelik - vélekedett. Példaként említette az európai menekültügyet. Az Európai Bizottság fáradozásai - írta - egy okos és emberhez méltó menekültügyi szabályozás érdekében a helyes irányt képviselik, de megbuknak a tagállamok hiányzó együttműködésén. "Mi jönne ki ilyen körülmények között egy uniós médiatörvény létrehozásának szándékából? Az a kilátás, hogy egy Silvio Berlusconinak itt is beleszólása lenne, nem éppen vidító" - írta.

Möhring végül felhívta a figyelmet arra, hogy a Riporterek Határok Nélkül idén a Sajtószabadság Díj - Jelzés Európának elnevezésű díját magyar újságírók számára írja ki.