rss      tw      fb
Keres

Lázár János az Ab-döntésrőlA Fidesz meggyőződése, hogy az Alkotmánybíróság ma Magyarország érdekeivel ellentétes döntést hozott, mondta pénteken, Hódmezővásárhelyen tartott sajtótájékoztatóján a párt frakcióvezetője a testületnek a 98 százalékos különadó visszaható hatályát megsemmisítő döntéséről. Lázár János sajtótájékoztatójának szövege.


A régi rossz rendszer tette lehetővé

A Fidesz-MPSZ véleménye szerint az érdemtelen végkielégítések rendszere ellentétes minden magyar honfitársunk érdekeivel, ellentétes Magyarország érdekeivel, a magyar emberek érdekeivel. Ma Magyarországon a magyar emberek érdeke az, hogy senki ne élvezhessen kiváltságokat, senki ne tudjon visszaélni a hatalmával, senkinek ne legyen arra lehetősége, hogy munka nélkül pénzt keressen, munka nélkül ilyen volumenű összegekhez jusson, mint ahogy az elmúlt években, 2010-ben, 2009-ben, 2008-ban 7-ben, 6-ban és 5-ben ezt megtehették Magyarországon. Világosan látszik, hogy az akkori alkotmányos rendszer, az akkori jogi rendszer, az akkori játékszabályok ezt lehetővé tették. Lehetővé tették azt, hogy Gyurcsány Ferenc, Veres János, Draskovics Tibor, Bajnai Gordon sokmilliós végkielégítéseket kapjanak. A Bajnai-kormány végkielégítéseinek az összege 150 millió forintos nagyságrendet képvisel. Lehetővé tette ez a régi rossz rendszer azt, hogy az állami vállalati szektorban az állami vagyonkezelőségeknél és az állami vállalatoknál 80–90–100 millió forintokat tegyenek zsebre, a semmiért lényegében. Ez égbekiáltó igazságtalanság volt, és ezt a pofátlanságot célozta a Fidesz tavaly kétszer is meg, amikor törvényjavaslatot nyújtottunk be ezeknek a végkielégítéseknek a megszüntetésére, másrészről ezeknek a kifizetett pénzeknek a visszakövetelésére.


Az Ab nem a magyar emberek érdekeit képviselte

Az a meggyőződésünk, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) ma Magyarország érdekeivel ellentétes döntést hozott. Nem a magyar társadalom és nem a magyar emberek érdekeit képviselte az Ab, hanem néhány emberét, egy szűk kisebbségét. Ugyanakkor fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy ez nem az alkotmánybírók, az Ab hibája, hanem a régi jogi, gazdasági rendszernek, a régi alkotmányos rendszernek, amely ezeknek a pénzeknek a kifizetését lehetővé tette.


Az érdemtelen, pofátlan végkielégítéseket felvevőket a törvény kötelezni fogja

Mi, az Ab döntését mérlegelve a hétfői napon javaslatot teszünk az Országgyűlésnek, hogy a 2010-es végkielégítések tekintetében, és minden, ami ebbe a körbe tartozik, és a korábbiakban is érintve volt, újraszabályozásra kerüljön, tehát arra kötelezze a törvény az érdemtelen, pofátlan végkielégítéseket felvevőket, hogy ezeket 98 százalékkal adózzák le. Ezt néhány napon belül szeretnénk törvény formájába önteni, a szövegezés ezekben a pillanatokban is zajlik, és hogy egyértelmű helyzetet teremtsünk, ezt ki fogjuk terjeszteni a volt parlamenti képviselőkre, a volt polgármesterekre, a volt megyei közgyűlési elnökökre és megyei tisztségviselőkre, a közélet minden szereplőjére.


A becsületükre, a tisztességükre apellálunk: ne kérjék vissza

Ami a mostani döntéssel kapcsolatban még talán fontos: tekintettel arra, hogy tudomásom szerint eddig 1 milliárd 80 millió forint folyt be a Nemzeti Adóhivatal kasszájába, ezért azt javasoljuk és azt kérjük azoktól, akik közéleti szereplők, állami vállalatok igazgatótanácsába, felügyelőbizottságába delegált tagok voltak, hogy ne kérjék vissza ezeket a pénzeket. Akik közéleti szereplőként már fizettek, ne kérjék vissza az adóhivataltól ezt a pénzt, vagy ha még nem fizették be, akkor közcélra, a közösség érdekében ajánlják fel. Apellálunk a becsületükre és a tisztességükre, hogy ezt a pénzt a Gyurcsány- és Bajnai-kormány tagjai nem fogják visszakérni, akik esetleg befizették eddig, vagy pedig, a következő napokban, május 20-áig, az adóbevallási időszakkal párhuzamosan, ezt a közösség érdekében fogják majd felajánlani.


A törvényt néhány napon belül meg fogjuk hozni

Az Ab döntése értelmében nem ellentétes az emberi méltósággal az, hogy a 2010-es esztendőben kifizetett jövedelmeket 98 százalékos adó sújtsa majd. Ezt a törvényt néhány napon belül, ahogy említettem, meg fogjuk hozni. Továbbra is az a meggyőződésünk, hogy a régi rendszer működésképtelenségének, korruptságának, az emberek igazságérzetével való szembenállásának világos bizonyítéka az, hogy 2005-6-7-8-9-ben ezeket a végkielégítéseket következmények nélkül föl lehetett venni.


Kérdésre

A visszamenőleges hatály egyetlen pártnak sem volt probléma

Meg fogjuk vizsgálni újra az összes végkielégítést, és ahol lehetőség van, meg fogjuk ragadni a polgári törvénykönyv adta lehetőségeket, és megpróbáljuk ezeket a végkielégítéseket visszafizetni. Nekünk az volt az álláspontunk, hogy ez olyan súlyos igazságtalanság, amellyel szemben komoly parlamenti erőknek fel kell lépniük. Ezt egyébként minden parlamenti párt osztotta. A Magyar Szocialista Párt arra tett a vitában javaslatot, hogy nyolc évre visszamenőlegesen kérjük vissza ezeket a végkielégítéseket, a Fidesz és a Jobbik arra tett javaslatot, hogy öt évre visszamenőleg, az LMP pedig dokumentálhatóan arra tett javaslatot, hogy három évre visszamenőleg kérjük vissza a pénzeket. Tehát a visszamenőleges hatály egyetlen parlamenti pártnak sem volt probléma. Most megpróbáljuk majd megtalálni azt a polgári jogi lehetőséget, hogy az állam ezeket a pénzeket visszaperelje. De ez időigényes, körülményes, és az emberek igazságérzete szempontjából nem biztos hogy a legjobb megoldás lesz.


Ellenőrizni fogjuk

Én nem kérem vissza a befizetett különadót. Amit eddig befizettem a 2006-os esztendő után, azt nem kérem vissza, a 2010-es esztendő után nem tudom, hogy elutalásra került-e már ez a pénz, de ha igen, akkor nem kérem vissza, vagy közcélra fogom felajánlani. Ezt elvárom és kérem is minden közéleti szereplőtől. Hogy pontosan a politika iránti bizalom helyreállítása, a döntéshozók iránti bizalom helyreállítása érdekében, az ország gazdasági helyzetére való tekintettel ne kérjék vissza a befizetett pénzeket. Illetve amit még nem fizettek be, de a törvény alapján be kellett volna fizetniük, azt a közösség céljára ajánlják fel mindannyian, kivétel nélkül. Ezt le is fogjuk ellenőrizni, tehát meg fogjuk kérdezni az illetékeseket, az érintetteket, hogy mit tettek ezzel a pénzzel.


Nem az Ab hibája, hanem a régi alkotmányé és a régi rendszeré

Egymilliárd-nyolcvanmilliót már befizettek, május 20-áig akár a másfél milliárd forintot is elérhette volna ez az összeg, ami bejött volna. Tehát ez másfél milliárd forinttól való elesés. A 2010-es évet külön kell majd kezelni, az is nagyon súlyos tétel, hiszen 2010-ben is jó néhányan vettek fel végkielégítéseket. Teljesen világos, hogy a jövőre nézve már más szabályok vannak […]. Szerintünk az emberek igazságérzetével és az ország érdekével nincs összhangban az Ab döntése, de még egyszer szeretném nyomatékosan aláhúzni, ezzel nem az Ab-t hibáztatom, hanem a régi rendszer ilyen rendszer volt, hogy ezt ki lehetett fizetni. A régi alkotmány lehetővé tette, a régi alkotmányos rendszer lehetővé tette, a régi játékszabályok ezt lehetővé tették.

_____________

Forrás: fidesz.hu hanganyag


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!