rss      tw      fb
Keres

WSJ-blog: A magyar kormány terhességmegszakítás elleni kampányt kezdA magyar kormány terhességmegszakítási kampányt kezd, remélve, hogy inkább meggyőzéssel, mint tiltással csökkentheti a legális művi abortuszok számát – írja a The Wall Street Journal internetes honlapján vezetett blogjában Gulyás Veronika.


A részben az EU által finanszírozott magyar kampány két hónapig tart, és egy magzat képét mutatja a következő felirattal: „Azt is megértem, ha nem vagy még kész rám, de inkább adj örökbe, Hadd éljek!”

Magyarország áprilisban elfogadott, keresztény-konzervatív értékeket tükröző új alkotmánya kimondja, hogy az élet védett a fogamzástól kezdve. Egy hasonló rendelkezés Lengyelországban néhány orvosi és bűnügyi helyzethez köti a terhességmegszakításokat.

A kormányzó párt ismételten hangsúlyozta, hogy Magyarország számára nem merül fel lehetőségként a művi abortuszok betiltása. Nem kormányzati szervezetek azonban azt mondják, hogy az új alkotmány megnyitja az utat a törvény majdani módosításához.

Soltész Miklós, a nemzeti erőforrás minisztérium szociális, család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára kijelentette: „A magyar társadalom nem kész arra, amire a lengyel igen, nevezetesen a művi abortuszok betiltására”.

Az abortuszok száma 2009 óta csökkenőben van: akkor a Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2008-as 44 089-ről 34 181-re esett vissza. Ez a szám 1999-ben még 65 981 volt. A legnagyobb csökkenés a tizenéves korosztályban következett be.

A kormány plakátkampánya nem nélkülözi a bírálókat.

„A kampány abszolút felháborító. Ez egyértelmű lépés visszafelé, a középkorba. A kampányra fordított pénzt inkább a fogamzásgátlók árának szubvencionálására kellett volna költeni. A kampány a kormány kétszínűségét mutatja: azt mondja, nem szándékozik megváltoztatni a törvényt, mert a társadalom nem kész a művi abortusz betiltására, ennek ellenére azonban gyilkosságnak nevezi az abortuszt” – mondta Spronz Júlia ügyvéd, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, egy nem kormányzati ernyő-szervezet tagja.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a szexuális és reproduktív egészségüggyel foglalkozó amerikai Guttmacher Intézet egy februári jelentéséből kiderül: a világon mindenütt hasonló a művi terhességmegszakítások aránya, függetlenül attól, hogy egy adott jogrend legálisnak tekinti-e őket. A művi abortuszok arányszáma – a 100 születésre jutó művi terhességmegszakítások száma – Afrikában, ahol ez a legtöbb országban törvénybe ütközik, 29, míg Európában, ahol ezek a műtétek széles körben engedélyezettek, 28. Az arányszám Nyugat- és Észak-Európában a legalacsonyabb a világon, noha ezekben az országokban a művi abortusz kevés megszorítással engedélyezett.