rss      tw      fb
Keres

Pálinkás József a Széchenyi Művészeti Akadémia sorsáról

MTI 2011. május 03., kedd 16:30

Kosáry Domokos, az MTA 1990 és 1996 közötti elnökének „le nem írt végakarata” értelmében és a Magyar Tudományos Akadémia 1992-es közgyűlésének megfelelően változatlan formában marad fenn a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia (SZIMA) - hangsúlyozta kedden az MTI-nek adott interjújában Pálinkás József.

Mint a Magyar Tudományos Akadémia elnöke kifejtette, nincs változás a SZIMA státuszában. Dobszay  László, a SZIMA elnöke és Ferencz Győző ügyvezető elnök a közelmúltban lemondott, utóbbi azonban június végéig, a SZIMA közgyűléséig ellátja feladatait.

"A kormány törvénytervezetet szándékozik benyújtani, amelyben szabályozza egy Magyar Művészeti Akadémia felállítását. Azért beszélek egy Magyar Művészeti Akadémia felállításáról, mert nagyon sokan úgy interpretálták a sajtóban, hogy a Makovecz Imre és művésztársai által létrehozott Akadémiát emelte be az Alkotmányba az alaptörvény szövege" - magyarázta Pálinkás József.

Az előzményeket ismertetve elmondta, hogy már 1990-ben felmerült egy Művészeti Akadémia létrehozásának gondolata. Ugyanakkor az MTA közgyűlése Kosáry Domokos javaslatára 1992-ben a Magyar Tudományos Akadémiával társult intézményként létrehozta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát. A SZIMA költségvetési támogatásban részesül az Akadémiától, s térítésmentesen használhatja rendezvényeihez az MTA infrastruktúráját.

"A magam részéről úgy gondolom, hogy helyesebb volna, ha Magyarországon egy Művészeti Akadémia lenne, ugyanakkor a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlése hozta létre a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiát Kosáry Domokos javaslatára. A Magyar Tudományos Akadémia elnökeként én a közgyűlés határozataihoz tartom magam" - mondta Pálinkás József, hozzátéve: meg kell várni, hogy megszülessen a törvény a Magyar Művészeti Akadémiáról.

"Hiszen azzal, hogy a Magyar Művészeti Akadémia szerepel az Alkotmányban, még nincsenek tisztázva a szabályai, az, hogy köztestületként hogyan működik. Amikor törvénnyel, köztestületként hivatalosan is létrejön a Magyar Művészeti Akadémia, természetesen felveszem vele a kapcsolatot, vagy ők veszik fel velem a kapcsolatot" - fogalmazott a tudós társaság elnöke, aki nem kíván foglalkozni a művésztársadalomban meglévő "belső ízlésbeli különbségekkel", a különböző csoportok között meglévő esetleges ellentétekkel.

"Ily módon pillanatnyilag Magyarországnak két művészeti akadémia van. Azt gondolom, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elnökeként mindkettővel jó kapcsolatra törekszem. A Széchenyi Művészeti Akadémiára a közgyűlés határozatának és Kosáry Domokos le nem írt végakaratának megfelelően a továbbiakban is úgy tekintek, mint olyan intézményre, amely társult tagja a Magyar Tudományos Akadémiának és a művészeti kérdésekben a MTA támaszkodik erre az Akadémiára. Azok a tagjaink, akik a művészethez közeli területen dolgoznak, például művészettörténészek, zenetörténészek, különösen szoros kapcsolatot ápolnak a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiával" - összegezte Pálinkás József.