rss      tw      fb
Keres

Ipsos: Magyarországon négymillió választópolgárnak nincs pártjaA Népszabadság szerdán tette közzé az Ipsos májusi felmérését Újabb mélypontra zuhant a Fidesz címmel. Eszerint a biztos pártválasztói körben jelentősen, tíz százalékkal csökkent a Fidesz és az MSZP közötti különbség. Ám a Fidesz-szavazókból elsősorban bizonytalanok lettek.


A januári 34-ről májusig 24 százalékra fogyatkozott a kormánypárt tábora, azaz a kezdeti 2,7 millió támogatóból mára 1,9 millió maradt. Ezzel együtt hatalmasra duzzadt a pártokkal semmilyen kapcsolatot nem keresők aránya, az év elején a választókorú népesség 43 százaléka tartozott ide, most 53 százalék. Ma Magyarországon több mint négymillió választópolgárnak nincsen pártja.

Rendkívül alacsony az aktivitási szint, mindössze 35 százalék menne el szavazni. A rendszerváltás óta nem voltak ilyen kevesen a biztos  pártválasztók, minden negyedik szavazásra jogosult tartozik ide. Ebben a meglehetősen szűkös körben a Fidesz támogatottsága 54-ről 48 százalékra, az MSZP-é 20-ról 25 százalékra módosult. A Jobbiknak 17-ről 15 százalékra, az LMP-nek 5-ről 7 százalékra változott az eltökélt tábora. Így foglalhatók össze és értelmezhetők azok az eredmények, amelyek az Ipsos május elején, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásából származnak.

Ugyancsak a Népszabadság számolt be arról, hogy az Ipsos mérése szerint a politikusok népszerűségi listáján Kósa Lajos áll az első helyen, megelőzve Orbán Viktort. Kósa népszerűségi mutatója jelenleg 41, ami azonban jelentősen elmarad a tavaly júniusitól, amikor 53 volt Kósa indexe az Ipsosnál. Az Ipsos-felmérés szerint egy százalékpontot veszített népszerűségéből a miniszterelnök, aki egy hónapja még holtversenyben állt az élen Kósával. Orbán Viktor tetszési mutatója egy évvel ezelőtt 53 volt, most viszont már csak 38.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!