rss      tw      fb
Keres

Éles vita Gyurcsány törekvéseiről az MSZP-frakcióbanKilenc órán át tartó, kemény hangvételű frakcióülésen vitatták meg szerdán Gyurcsány Ferenc törekvéseit a szocialisták. A volt miniszterelnök az ülés után azt mondta: nem akarja elhagyni az MSZP-t, változatlanul az a szándéka, hogy a párt erős, befolyásos, a centrumra nyitott balközép párt legyen. Mesterházy Attila pártelnök bejelentette: a képviselőcsoport minden tagja megerősítette, hogy továbbra is az MSZP-ben kíván politizálni, és elfogadhatatlannak tartja, hogy közülük bárki másik pártot szervezzen vagy támogasson. Döntöttek arról, hogy lesz pártszavazás, de nem biztos, hogy csak a Gyurcsány-platform által kezdeményezett kérdésekről.

A kibővített frakcióülést – amelyen az elnökség tagjai is részt vettek – eredetileg azért hívták össze, hogy megbeszéljék a volt miniszterelnök pártszavazási kezdeményezését. Új helyzetet eredményezett azonban a Magyar Nemzet szerdai cikke, amely szerint már februárban megalakult az a Demokrata Párt nevű szerveződés, ahol vezető tisztséget tölthet be a volt miniszterelnök. (A korábbi kormányfő – a Bloomberg hírügynökség jelentése szerint – a múlt héten külföldi újságírók előtt arról beszélt, hogy új politikai mozgalmat alapíthat, ha kudarcot vall az MSZP átalakítására tett „utolsó erőfeszítés”.)

Az ülés egyik résztvevője szerint a szerdai maratoni frakcióülés „kulturáltan Gyurcsány-ellenes” hangulatban zajlott, többen azonban élesen bírálták a volt miniszterelnököt. „Elfogyott a türelem Gyurcsánnyal szemben” – így írta le a hangulatot egy MTI-nek nyilatkozó szocialista politikus. Szerinte a frakciótagok többsége megelégelte, hogy a volt kormányfő folyamatosan azt vágja a szemükbe, hogy „korruptak, a múlt emberei, és képtelenek a megújulásra”, az általa kezdeményezett pártszavazással és egy új párt megalapításának lebegtetésével pedig sokaknál „elszakadt a cérna”.

A frakcióülésen többen Gyurcsány szemére vetették, hogy pártszavazási javaslata elvonja a figyelmet a kormány politikájának szocialista kritikájáról, a képviselőcsoport munkájáról. Ugyancsak kifogásolták, hogy a volt kormányfő kezdeményezéseiről a sajtóból vagy a Facebookról értesülnek.

Az MTI úgy tudja, vita alakult ki Gyurcsány stratégiájának helyességéről, amely a demokratikus ellenzék egységesítését célozza. A résztvevők egyike szerint ez azt jelentené, hogy az MSZP-ben találna új politikai otthonra például Bauer Tamás és Debreczeni József, noha a szocialistáknak ehelyett arra kellene törekedniük, hogy markánsan baloldali politikát folytatva ők legyenek az ellenzék vezető ereje.

Gyurcsány sajtóértesülések szerint arra emlékeztette párttársait, hogy továbbra is sok a híve az MSZP-ben.

A volt miniszterelnök a maratoni ülés után újságíróknak azt mondta: nem akarja elhagyni az MSZP-t; ha lenne ilyen szándéka, már kilépett volna. Továbbra is az a célja, hogy az MSZP erős, befolyásos, a centrumra nyitott balközép párt legyen. A Demokrata Pártról azt mondta, „nagyobb a füstje, mint a lángja”, szerinte csak arról van szó, hogy ezt az elnevezést a baloldal tudja használni.

Az őt ért bírálatokról Gyurcsány Ferenc elmondta: megszokta már, hogy a pártvezetők körében tevékenységének megítélése „árnyalt”, és azt is tudja, sokan nem boldogok attól, hogy pártszavazást kezdeményezett. Ezt a szándékot azonban végül elfogadta a párt, lesz pártszavazás, „ezt mindenki érti”.

A korábbi kormányfő határozottan cáfolta azt a sajtóértesülést, amely szerint a frakcióülésen azzal fenyegette volna párttársait, hogy a Táncsics Alapítvány vezetőjeként továbbra is nagy hatalma van az MSZP-ben. Azt mondta, nem hangzottak el olyan megjegyzések, amelyek bárkit „kellemetlen helyzetbe hoztak volna”.

Szerinte az MSZP-ben „ma már senki sem mondja, hogy balra kell fordulni, mindenki azt mondja, hogy a balközép pozícióban kell lenni”. Arról azonban vannak és lesznek is viták, hogy ebbe mi és ki fér bele, kik azok, akiket be kell fogadni, és kik, akikkel megállapodást kell kötni.

Mesterházy Attila pártelnök esti sajtótájékoztatóján bejelentette: a frakció minden tagja megerősítette, hogy továbbra is a szocialista pártban kíván politizálni, és elfogadhatatlannak tartja, hogy közülük bárki másik pártot szervezzen vagy támogasson. A képviselőcsoport – néhány tartózkodással és ellenszavazattal – elfogadta a javaslatát, amely arra kéri a választmányt, hogy írjon ki pártszavazást, ezért a kezdeményezéssel előálló, Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform vállalta, hogy befejezi az aláírásgyűjtést. Arról, hogy milyen kérdésekről tartanak pártszavazást, a választmány dönthet, de a frakcióülésen fölvetődött, hogy a korábbi kormányfő által kezdeményezett kérdéseken kívül mást is szavazásra bocsássanak.

Mesterházy szerint egy évvel a kormányváltás után már nem az a kérdés, hogy az MSZP megmarad-e, hanem az, hogy milyen alternatívát tud nyújtani azoknak, akik csalódtak a kormányzati politikában. Ma már az a kérdés, hogyan lehet alkalmassá tenni a szocialista pártot arra, hogy számukra választási lehetőséget kínáljon. Az MSZP ezért vitasorozatot kezd erről. Mesterházy elmondta: minden frakciótag vállalta, hogy a vita eredményeként kialakuló többségi álláspontot elfogadja.

_________________

Forrás: MTI


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!