rss      tw      fb
Keres

Hatályon kívül helyezték az első fokú ítéletet a miskolci romák ügyébenA Népszava beszámolója szerint a másodfokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet a közösség tagja elleni erőszak miatt perbe fogott miskolci romák ügyében, és a miskolci városi bíróságot új eljárás lefolytatására utasította.


A vádlottak padján tizenegyen ülnek, az első fokú ítéletben majdnem mindannyian letöltendő szabadságvesztést kaptak, mert 2009-ben megtámadtak egy autót. Akkoriban egy – mint később kiderült – hamis információ nyomán attól tartottak, hogy szélsőségesek a helyi cigányok megtámadására készülnek.

Pető Iván a G-7-ben, Közösség tagjai elleni támadás, 2010, Magyarország című írásában így foglalta össze a most hatályon kívül helyezett első fokú ítéletet: „A magyar köztársaság bírósága az ún. miskolci romaperben 11 vádlottra átlagosan 4 év, összesen több mint 40 év börtönt szabott ki (szerencsére még nem jogerős ítéletében) egy autó szélvédőjének betörése, összesen 104 ezer forint anyagi kár és könnyebb hámsérülések okozása miatt. Súlyosbító körülményként vette figyelembe azt, hogy közösség tagjai ellen (ahogy a bírónő az Index felvételeén kisebb nehézségekkel megfogalmazza: a magyar nemzet ellen), gyakorlatilag rasszista indítékból elkövetett, előkészített támadásról volt szó.”

A másodfokú bíróság döntésének kihirdetésére csak este került sor, mert délután bombariadó volt a bíróság épületében.

Szabó József a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: az eddig hat előzetes letartóztatásban levő vádlottból öten továbbra is börtönben maradnak, egyikük pedig időközben megkezdte egy másik ügyben rászabott szabadságvesztés letöltését.

***

Szkinhed sértett a miskolci rasszistaperben

Az idex.hu videója az ügy összefoglalásáról, a másodfokon eljáró bíró indoklásáról és a TASZ képviselőinek véleményéről.

***

És még egy részlet Pető Iván 2010. november 12-ei írásából: „A 2009 Magyarországán történtek nyomán, a tudtommal az első közösség megsértése címén hozott ítélet nem cigányokat, homoszexuálisokat, zsidókat ért verbális vagy tényleges támadás miatt született, hanem éppen romák ellen! Három héttel a tatárszentgyörgyi gyilkosságok után, cigányok megfélemlítésére irányuló Gárda- és egyéb demonstrációk közepette, a konkrét esetben téves feltételezésre épülő – nevezzük így – hisztérikus reakciót előre megfontolt, közösség – a magyar nemzet – ellen indított támadásként beállítani, nagyon finomam szólva is, durva bírói tévedésnek látszik.”

________________

Kapcsolódó cikkeinkből:

Mondatok a Magyar Köztársaság Országgyűlésének üléséről
Balla Gergő, Jobbik-képviselő „Halál a magyarokra, avagy létezik-e magyargyűlölet” című azonnali kérdése és Kontrát Károly államtitkár válasza

Újabb ítélet rasszista bűncselekmény miatt – az elkövetők ezúttal is romák


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!