rss      tw      fb
Keres

Egyházi kezelésbe kerülnek oktatási intézmények Miskolcon

MTI 2011. május 13., péntek 11:14

Általános iskolák, középiskola és óvoda kerül egyházak fenntartásába Miskolcon, erről döntött a városi önkormányzat közgyűlése - közölte Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) polgármester pénteken sajtótájékoztatón.

A csütörtöki döntés értelmében az evangélikus egyház az Istvánffy Gyula Általános Iskola, a görög katolikus egyház a Fáy András Közgazdasági Szakközépiskola, a római katolikus egyház pedig a Vörösmarty Általános Iskola és a Weöres Sándor Óvoda fenntartója lesz szeptembertől.

Kriza Ákos úgy fogalmazott: nagyon hosszú egyeztetés után döntött erről a közgyűlés. Az egyházak Miskolcon az elmúlt húsz évben jelentős szerepet vállaltak az oktatásban és a nevelésben, ez a feladatuk növekszik meg szeptembertől, azzal, hogy négy újabb intézmény kerül a kezelésükbe - tette hozzá.

Elmondta azt is: 2010 októberében az egyházak keresték meg az önkormányzatot ezzel a szándékkal, olyan iskolák iránt is volt érdeklődés, ahol sok halmozottan hátrányos helyzetű gyerek tanul.

Egyeztettek az oktatókkal, diákokkal, szülőkkel, szakmai szervezetekkel, ezt a folyamatot egy közoktatási megállapodással zárták le májusban - közölte a polgármester.

Megjegyezte, hogy a választás lehetőségét mindenkinek biztosítják; aki a továbbiakban világi iskolában, óvodában kíván dolgozni, illetve ilyen intézményekbe járatná gyerekét, az természetesen megteheti.

"Senkire nem kényszerítünk semmiféle világnézetet, csak a választás lehetőségét szélesítettük" - hangoztatta Kriza Ákos.

Zsiga Marcell fideszes alpolgármester arról beszélt, hogy az egyházak vállalták: az iskolák által korábban kötött kötelezettségeket megtartják, a létesítményeket fejlesztik, felújítják, s tovább foglalkoztatják a dolgozókat.

Azzal, hogy ez a négy intézmény egyházi kezelésbe kerül, több milliárd forintot takarít meg Miskolc, ezt a pénzt az oktatás minőségének javítására fordítják a tervek szerint - tette hozzá.

Miskolcon eddig az egyházi fenntartású oktatási intézményekbe a diákok mintegy 15 százaléka járt, ez az arány 18 százalékra emelkedik szeptembertől. Az egyházak által működtetett iskolákba egyébként sokszoros a túljelentkezés a borsodi megyeszékhelyen.